Předseda Senátu Vystrčil hovořil s předsedy parlamentů V4

11.06.2021

senat.cz | 16:44 | Autor: Sue Nguyen


Na hradě Topacz v Polsku se předseda českého Senátu Miloš Vystrčil poprvé osobně setkal se svými parlamentními protějšky ze zemí Visegrádské skupiny. Během jednání jim poděkoval za solidaritu s Českou republikou v kauze Vrbětice, vyzval k další aktivní podpoře Ukrajiny a v návaznosti na návštěvu Svjatlany Cichanouské v Praze zdůraznil, že V4 podporuje sankce vůči Bělorusku jakožto režimu, nikoli běloruským občanům.

Vedle výzev a hrozeb regionálního i globálního charakteru diskutovali předseda Senátu Miloš Vystrčil, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, předseda Národní rady Slovenska Boris Kollár, předsedkyně polského Sejmu Elzbieta Witek, předseda polského Senátu Tomasz Grodzki a předseda Národního shromáždění Maďarska László Kövér rovněž o Konferenci o budoucnosti Evropy.

„Pokud chcete seriózně debatovat o budoucnosti, musíte začít popisem stávající situace a pak silné stránky posílit a slabé zlepšit. Neuděláme-li to, riskujeme a debata nebude produktivní. Národní parlamenty by k účasti měly přistoupit zodpovědně,“ uvedl Vystrčil ve svém příspěvku.

Na závěrečné tiskové konferenci předseda Senátu oznámil, že v srpnu jeho kroky opět povedou do Polska, které tentokrát navštíví v rámci rozvíjení bilaterálních vztahů.

 

Odkaz na článek.

Přílohy