Předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun varoval před autoritářskými režimy

20.07.2022

ČRo Radiožurnál | 12:00 | Pořad: Hlavní zprávy


Kateřina CAUSIDISOVÁ, moderátorka
--------------------
Předseda tchajwanského parlamentu Jou Si-kchun varoval v českém Senátu před autoritářskými režimy. Delegace Tchaj-wanu je na několikadenní návštěvě Česka. Má to posílit partnerství obou zemí. V Senátu je i reportér Vojtěch Tomášek.

Vojtěch TOMÁŠEK, redaktor
--------------------
Hovoříme stejným jazykem, a to demokracií. To mimo jiné řekl předseda tchajwanské parlamentu na plénu Senátu. Jou Si-kchun poděkoval českým senátorům za podporu a připomněl, že šéf senátu Miloš Vystrčil z ODS před dvěma roky na Tchaj-wan vyrazil a nenechal zastrašit čínskými komunisty. Podle předsedy Vystrčila z ODS je návštěva tchajwanské delegace historickým momentem.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Dneska to není zdaleka jenom Česká republika, která si uvědomuje, že budoucnost svobody a demokracie je v tom, že se navzájem svobodné demokratické země budou podporovat.


Vojtěch TOMÁŠEK, redaktor
--------------------
Příjezd delegace do Česka zkritizovala čínská ambasáda. Podle ní návštěva podkopává základy Česko-čínských vztahů. Čínští komunisté samostatnost Tchaj-wanu neuznávají a považují ho za svou provincii. Z Valdštejnského paláce Vojtěch Tomášek, Radiožurnál.

Přílohy