Předsedou Senátu se po zesnulém Jaroslavu Kuberovi stal Miloš Vystrčil, porazil Jiřího Růžičku

19.02.2020

Prima | 18:55 | Pořad: Velké zprávy


Eva PERKAUSOVÁ, moderátorka
--------------------
Novým předsedou Senátu je Miloš Vystrčil. Dosavadní šéf senátorského klubu ODS ve funkci nahradil před měsícem zesnulého Jaroslava Kuberu. Kromě Vystrčila, kterého při volbě podpořilo 52 ze 76 hlasujících, se o post ucházel i první místopředseda horní komory parlamentu Jiří Růžička.

Šimon PILEK, redaktor
--------------------
Miloš Vystrčil z ODS a Jiří Růžička zvolený za Starosty a nezávislé z TOP 09. Oba se chtěli stát v pořadí šestým předsedou Senátu. Mírným favoritem byl ještě před volbou Miloš Vystrčil. Tomu totiž podporu kromě jeho ODS vyjádřily také senátorské kluby KDU-ČSL a hnutí ANO. Ty mají dohromady 40 senátorů. Pro Vystrčila nakonec zvedlo ruku 52 senátorů a díky nadpoloviční většině hlasů ho zvolili už v prvním kole. Předsednictví horní komory tak zůstalo ODS.

Jiří RŮŽIČKA, 1. místopředseda Senátu /nestr. za STAN a TOP 09/
--------------------
Převážil ten pocit, že na následujících 8 měsíců není třeba zasahovat do architektury Senátu na předsedy výborů, a tak dál, a tak dále. Zatím je hodně velké množství práce a ta rovnováha je velice křehká.

Šimon PILEK, redaktor
--------------------
Stejně důležité byly podle politologů i zkušenosti. Vystrčil je senátorem o 6 let déle než Růžička. Osoba předsedy je ale důležitá třeba i pro vztah mezi sněmovnou a Senátem.

Lukáš NOVOTNÝ, politolog
--------------------
Jak moc ty 2 komory budou vnímány jako vlastně si do značné míry konkurující instituce, anebo jestli tam bude nějaká, řekl bych, v některých otázkách minimálně prostě produktivní kooperace.

Šimon PILEK, redaktor
--------------------
Lepší spolupráce se sněmovnou je jedním z cílů nového předsedy Senátu, bývalého učitele. Politicky začal pracovat v roce 1990 jako zastupitel města Telč. Později byl starostou, či hejtmanem než bylo v roce 2010 zvolený do Senátu.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Zde jsem druhé volební období. Nyní jsem se stal předsedou Senátu. Jsem připraven na to, že třeba zase jednou půjdu učit. Udělám všechno pro to, abych obstál, abych byl prospěšný, zní to jako fráze, ale Senátu a České republice.


Šimon PILEK, redaktor
--------------------
Zemí exkluzivní rozhovor s novým předsedou Senátu najdete už teď na webu iprima cz i na našem zpravodajském Facebooku. Kdo nahradí zesnulého Jaroslava Kuberu v pozici senátora za Teplicko bude jasné zhruba za 5 týdnů. Doplňovací volby v senátním obvodě číslo 32 se uskuteční 27. a 28. března. Šimon Pilek, televize Prima.

Přílohy