Předsedové parlamentů V4 stojí při České republice, odsuzují aktivity ohrožující bezpečnost suverénních zemí a jejich občanů

21.04.2021

senat.cz | 16:41 | Autor: Sue Nguyen


Na online zasedání předsedů parlamentů zemí Visegrádské skupiny bylo v souvislosti s událostmi ve Vrběticích přijato společné prohlášení, které vyjadřuje solidaritu s kroky podniknutými Českou republikou a odsuzuje všechny aktivity ohrožující bezpečnost suverénních zemí a jejich občanů. Zařazení aktuálního bodu na program pravidelného meziparlamentního setkání inicioval předseda českého Senátu Miloš Vystrčil.

Společným prohlášením se předseda Senátu Miloš Vystrčil, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, předseda Národní rady Slovenska Boris Kollár, předsedkyně polského Sejmu Elzbieta Witek, předseda polského Senátu Tomasz Grodzki a předseda Národního shromáždění Maďarska László Kövér připojili k deklaraci ministrů zahraničních věcí zemí V4 z 19. dubna.

„Dnešní jednání považuji za přínosné, došlo po něm k posílení pozice České republiky a spojenectví s partnery z Evropské unie,“ říká Miloš Vystrčil. „Musím říci, že aktivně k té věci přistoupili zejména slovenští kolegové a také polská předsedající strana. Po vzájemné diskuzi nakonec došlo k dohodě i s maďarskou stranou.“

Dalšími tématy meziparlamentního setkání byly vyhlídky v boji proti pandemii, otázka kybernetické a informační bezpečnosti a hybridních hrozeb a příprava na nadcházející konferenci předsedů parlamentů všech členských zemí Evropské unie, která proběhne ve dnech 10. a 11. května.

 

Odkaz na článek.

Přílohy