Prezident míří na Vysočinu. Letos ale jen na dovolenou

28.06.2018

Jihlavský deník | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Hana Jakubcová


Prezident Miloš Zeman přijede na dovolenou do Nového Veselí na Žďársku možná už dnes. Termín případné oficiální návštěvy však určen není Vysočina – Také letos v létě se na Vysočině objeví prezident Miloš Zeman. V nejbližších dnech přijede do Nového Veselí na svou chalupu na obvyklou krátkou letní dovolenou. Hrad přesný termín příjezdu nezveřejnil.

„Co vím neoficiálně bokem z různých zdrojů, mohlo by to být ve čtvrtek 28. června,“ naznačil novoveselský starosta Zdeněk Křivánek.

Co bude prezident o dovolené dělat? To, co jiné roky. „Plánuje setkání s přáteli, a pokud to umožní počasí, zamíří na novoveselský rybník a bude odpočívat na legendárním nafukovacím člunu,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

PŘÁTELÉ ZEMŘELI

Faktem je, že řady nejbližších Zemanových kamarádů z Vysočiny v poslední době prořídly. Ještě v roce 2014 si dobře popovídal s přítelem Miroslavem Zítou a lidmi z vesnice na setkání u hráze Matějovského rybníka, kde účastníci zakončili tradiční pochod k pramenu řeky Oslavy. Mimochodem – Miloš Zeman je pyšný na to, že podle starých map pramen před lety objevil. Zíta, dřívější hostinský, co rozuměl řezničině, na setkání u Matějovce opékal klobásky a byl v dobré náladě. Teď už má pochod přízvisko „memoriál Miroslava Zíty“, prezidentův blízký kamarád totiž před dvěma roky zemřel. Zeman obvykle jezdíval také na Jihlavsko, kde v lesích ve srubu u rybníka žil v ústraní další jeho přítel Jan Boček, někdejší šéf Kosteleckých uzenin. Ten v Kostelci u Jihlavy vybudoval významný masokombinát, jeden z největších svého druhu ve střední Evropě.

Dodnes panují pochybnosti o tom, jakým způsobem nakonec firmu ovládl Agrofert Andreje Babiše. Bočka to stálo majetek, podepsalo se to i na jeho zdraví. Zemřel loni koncem listopadu.

A letos v dubnu skonal také bohdalovský rybníkář Jiří Růžička, opět velmi blízký člověk Miloše Zemana. „Pan prezident mu byl na pohřbu,“ poznamenal novoveselský starosta Zdeněk Křivánek.

Miloš Zeman se při dovolené každoročně zajímá, co je nového na úřadu městyse Nové Veselí, je zvědavý na aktuální dění v obci. „Nevím dopředu, zda se u nás na úřadu objeví i letos. Pokud ano, beztak bude klást otázky ohledně přípravy stavby obchvatu. Pak mu odpovím, že krajská investice pokročila, a pokud vše půjde hladce, mohlo by se na jaře příštího roku začít stavět,“ přiblížil starosta Křivánek.

dokončení na straně 3

Prezident Zeman míří na Vysočinu
Vesnice Kadolec, kde bral Miloš Zeman nejlepší volební výsledek, by na jeho případnou návštěvu neměla dost peněz

dokončení ze strany 2

Prezident letos zatím nepřijel na každoroční oficiální návštěvu Kraje Vysočina, kam mířil vždy na konci června. Ve druhém funkčním období má jinak nastavený kalendář oficiálních návštěv. Zatím byl v Moravskoslezském kraji, kde měl největší volební úspěch, a v Ústeckém kraji, kde získal v procentech druhý nejlepší volební výsledek v republice. Vysočina v tomto pomyslném žebříčku skončila na pátém místě, předběhl ji Olomoucký a Karlovarský kraj.

Na hejtmanství v Jihlavě zatím nemají avízo, kdy by měl Zeman přijet a zda to vůbec bude ještě letos. Zatím to podle zákulisních informací vypadá, že spíš ne. „Oficiální návštěva Kraje Vysočina se bude teprve plánovat. V každém případě, jako v ostatních regionech, pan prezident chce jako výraz poděkování navštívit ta města a obce, kde získal nejlepší volební výsledek,“ uvedl stručně Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

KADOLEČTÍ MUSÍ ŠETŘIT

Na Vysočině bral Miloš Zeman závratných 90,91 procenta v Kadolci. S tímto výsledkem výŽďársku výse se ves na Žďársku sto sedmdesáti obyvateli umístila na druhém místě v kontextu celé republiky.

Předběhly ji jen stejně lidnaté Lišany na Lounsku, které jako projev vděku Zeman navštívil před několika dny. A byla to tam velká sláva.

V Kadolci je ovšem nálada jiná. „Už jsme to řešili na zastupitelstvu, a pokud Hrad projeví zájem, že by k nám pan prezident chtěl zavítat, budeme to muset zdvořile odmítnout, byť si ho vážíme,“ sdělil trochu rozpačitě už dopředu kadolecký starosta Václav Kobylka.

„Jsme malá ves, potřebujeme dělat kanalizaci, stálo by nás to moc peněz.

A druhým problémem je u nás prostor. Nebylo by kam umístit stan pro pana prezidenta, máme málo místa,“ popsal situaci ve vesnici Kobylka. Že by návštěva mohla být příliš obtížně uskutečnitelná, si odvozuje z loňské zkušenosti. „Pan prezident byl v sousedním Heřmanově, tak jsem viděl, co všechno to obnáší,“ říká starosta Kadolce.

Pokud Hrad projeví zájem o oficiální prezidentskou návštěvu na Vysočině, je krajský úřad v Jihlavě schopen ji zorganizovat poměrně rychle, za měsíc. Ze zákulisních informací plyne, že se v počátku vytipuje program a ladí se společné představy a možnosti. Nejintenzivnější je pak poslední týden, kdy už se upřesňují cesty na konkrétní místa.

V Kraji Vysočina zatím Hrad nenarazil na komplikace, se kterými už se setkal ve Zlínském kraji, kde hejtman Jiří Čunek dal loni hlasitě najevo, že nesouhlasí s placením veškerých výdajů každoroční návštěvy prezidentské delegace z krajské pokladny. Čunek tehdy připustil, že proplatí jen náklady na oběd. Nakonec tam prezident nejel.

Kolik stála například loňská návštěva prezidentské delegace Vysočinu? „V roce 2017 jsme z rozpočtu Kraje Vysočina za třídenní návštěvu prezidenta vydali 191 789 korun. Náklady představovalo například občerstvení, dar pro prezidentský pár nebo ubytování pro prezidentský pár,“ sdělila krajská mluvčí Jitka Svatošová.

A komplikace ohledně financování případné návštěvy se ani neočekávají.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) patří mezi politiky blízké Zemanovi.

Pravidelně se vídají.

ODS NENÍ PROTI

A například senátor a krajský zastupitel za ODS Miloš Vystrčil Deníku odpověděl, že jeho klub v krajském zastupitelstvu neplánuje vznášet nějaké výtky těm Čunkovým.
„Jde o prezidentský úřad, který – ať už je v něm, kdo tam je, a můžeme si o něm myslet, co chceme – zaslouží náležité přijetí a přiměřenou péči, pokud kraj navštíví,“ řekl. Jedním dechem dodal, že se na druhou stranu očekává, že hradní aparát bude při tak častých výjezdech hledat míru únosnou.

„Teď jsem se seznamoval s archivními materiály návštěvy prezidenta Masaryka před devadesáti lety na Vysočině, konkrétně u nás v Telči. Jasně, vím, že srovnání Zemana a Masaryka velmi kulhá. Ale to nechci říct. Bylo to přijetí opravdu pompézní, velmi dlouho se na to vzpomínalo, nikoho ani nenapadlo řešit cenu, kolik ta sláva stála. Byl tu ovšem jen jednou a o tom to možná taky celé je, o vzácnosti události,“ poznamenal senátor.

Přílohy