Prezident opět v nemocnici

10.10.2021

CNN Prima News | Pořad: Mimořádné odpolení vysílání


moderátor
--------------------
A po telefonu teď zdravím i předsedu Senátu Miloše Vystrčila. Dobré odpoledne i Vám, pane senátore.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------

Hezké odpoledne.

moderátor
--------------------
Podle informací, které máme, říkal nám to místopředseda Senátu pan Růžička, byste zítra, možná mě opravíte, měli žádat Kancelář prezidenta republiky o podrobnější informace o zdravotním stavu pana prezidenta s ohledem na to, jestli správně chápu situaci, zda je nebo není schopen vykonávat svou funkci?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
My jsme se s panem prvním místopředsedou krátce telefonicky spojili a bavili jsme se o tom, že jedna z možností, jak se nějakým rozumným způsobem dobrat toho, aby byla veřejnost informována o zdravotním stavu prezidenta, respektive o jeho způsobilosti zastávat úřad, by případně mohlo být i to, že o to i my Kancelář prezidenta republiky a pana prezidenta požádáme, byť je evidentní, že bychom byli všichni velmi rádi, pokud by se tak stalo. Je to přesně, jak to říkal, můj kolega Václav Láska, je velmi nedůstojné a mě to osobně vadí i kvůli panu prezidentovi, protože je to jednak instituce a jednak osoba, jakým způsobem dneska ty informace dostáváme. A abych to trochu opravil. Nemyslím si, že potřebujeme podrobnější informace. Já bych to řekl tak, já vůbec nepotřebuju vědět, co panu prezidentovi je a jakou má diagnózu a podobně. Je potřeba, aby veřejnost věděla, zda je schopen činit kroky, kterému mu z titulu jeho funkce přísluší, to je to základní. Je to stejné, jako když má někdo řídit autobus, tak je potřeba vědět, jestli jeho schopen řídit tzn. jestli vidí, slyší atd. A zrovna tak v okamžiku, kdy má někdo vykonat funkci prezidenta republiky, tak je nutné vědět, zda je schopen dělat ty základní kroky, které s tou pozicí souvisí a to my bychom rádi slyšeli, jestli tomu tak je nebo ne a zdůrazňuji vůbec nechceme vědět, jak je nemocný, jakou má diagnózu atd. atd. Tzn. uvádím to v tomto smyslu na pravou míru nebo to spřesňuji a myslím si, že je to důležité pro veřejnost, pro všechny a já bych skoro chtěl poprosit Kancelář prezidenta republiky, jestli by v rámci toho, o co sama žádá, aby ten přístup k panu prezidentovi byl citlivý a respektovaný, skutečně nepřehodnotila způsob toho informování veřejnosti. Bylo by to pro všechny nejjednodušší. A bylo by to i vlastně nejcitlivější pro pana prezidenta a ani my bychom se potom nedostávat do situace, kdy neustále musíme odpovídat na otázky, kdy co a jak, kdy a na co se zeptáme.


moderátor
--------------------
Naprosto rozumím, myslím, že jste to vysvětlil velmi srozumitelně, nepotřebujete nebo me znát úplné detaily o zdravotním stavu pana prezidenta. Potřebujete, jak jste říkal, vědět, zda je nebo není schopen vykonávat svou funkci, kdo by to měl ale posoudit? Lékaři, tedy jeho lékař, dejme tomu.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já zase říkám, že pokud Kancelář prezidenta republiky napíše, například slovy svého tiskového mluvčího nebo kohokoliv jiného, že informují veřejnost, že pan prezident je do té míry zdráv, že je schopen konat kroky, které má konat z titulu své funkce, například poté, co skončí volby a pak se tak začne dít, tak pro mě ta informace je dostačující. A samozřejmě ideální by bylo, když je někdo hospitalizován, a to ještě opakovaně v nemocnici, že to potvrdí následně třeba i nějaké lékařské konzilium nebo nějaká skupina odborníků, protože by to bylo, zejména z hlediska toho, co se dřív stalo a jakým způsobem jsme byli dříve informováni, řekněme, spolehlivější nebo věrohodnější, ale za sebe říkám, že i to, kdyby pravidelně Kancelář prezidenta republiky takto informovala, ano informujeme pan prezident je připraven, bude činit kroky, bude to v tom a v tom čase a v těch a v těch případech a pak by se tak skutečně dělo, tak je to pro mě dostatečné.


moderátor
--------------------
Rozumím a doufejme, že to tak bude. Zeptám se ale ještě jednou na to, co jsem se ptal na začátku platí, že budete o vyjádření nebo stanovisko, řekněme, žádat zítra Kancelář prezidenta republiky?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Je to odvislé od toho, co se stane dnes a zítra a od toho, jak se my dohodneme. Třeba já jsem toho názoru, že by ta lhůta pro to, aby si Kancelář prezidenta republiky mohla znovu vyhodnotit, zda opravdu postupuje vůči panu prezidentu důstojně a vůči veřejnosti korektně byla třeba delší. Dovedu si představit, že to není potřeba, abychom hned zítra, to vlastně stejně bude jenom prosba, rozumíme si, my nemáme žádnou pravomoc nikoho k ničemu přinutit, že bychom s tou prosbou třeba mohli počkat ještě i několik dní a počkat si na to, jestli teda opravdu Kancelář prezidenta republiky se nezačne chovat, jak k panu prezidentovi, tak k té veřejnosti citlivě a korektně.

moderátor
--------------------
Předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil, teď hostem našeho mimořádného odpoledního vysílání. Pane senátore, děkuji. Dobrý den.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Také děkuji, pěkně zdravím.

 

Přílohy