Prezident Zeman je třetí den v nemocnici

12.10.2021

TV Nova | 19:30 | Pořad: Televizní noviny


Reynolds KORANTENG, moderátor
--------------------
Ani třetí den hospitalizace prezidenta se neví, jaký je jeho stav. Od lékařů přišla jen informace, že je ve stabilizovaném stavu po komplikacích v souvislosti s jeho chronickým onemocněním.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka
--------------------
No a ve Střešovicích přímo před nemocnicí, kde prezident leží, je naše kolegyně Lucie Hlubučková. Lucko, podařilo se ti zjistit něco nového?

Lucie HLUBUČKOVÁ, redaktorka
--------------------
Dobrý večer. Prezident od neděle leží tady na oddělení ARO. Žádné další informace o hlavě státu a jeho zdraví ale zatím nemáme. Já jsem dnes krátce mluvila s mluvčí nemocnice Jitkou Zinke a ta mi pouze potvrdila, že prezident zůstává hospitalizovaný a že jeho stav je i nadále stabilizovaný. Jakékoliv další informace ohledně prezidentova zdravotnického stavu ale odmítla komentovat. A stejně tak mlčí i Hrad a prezidentovo okolí. Mluvčí Jiří Ovčáček pouze uvedl, že hospitalizace prezidentovi nebrání vykonávat jeho ústavní pravomoce a že prezident komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s aktuálním děním. Dnes ho prý navštívil kancléř Mynář a také jeho rodina. Prezident také dnes jmenoval předsedu brněnského krajského soudu Milana Čičotku. Jmenovací dekret ale zřejmě podepsal ještě před svou hospitalizací a dokument dnes předal hradní kancléř Mynář. Prognózu vývoje zdravotního stavu prezidenta chtějí znát i senátoři. Předseda Senátu se proto v dopise obrátil na prezidentskou kancelář, a vy si teď můžete poslechnout jeho prohlášení.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Požádal jsem Kancelář prezidenta republiky, abychom se dozvěděli, zda prezident bude způsobilý vykonávat svůj úřad a děláme to takto proto, abychom zamezili všem spekulacím a zároveň, abychom se k prezidentu republiky chovali citlivě a lidsky.


Lucie HLUBUČKOVÁ, redaktorka
--------------------
Premiér Andrej Babiš se měl kvůli povolebnímu vyjednávání setkat s prezidentem už zítra. Hrad ale schůzku zrušil. Jak už jsme slyšeli, Babiš ale tvrdí, že prezident mu přislíbil, že ho pověří sestavením vlády. Předseda vlády dnes také poprvé popisoval, co se dělo na jeho nedělní schůzce s prezidentem v Lánech.

Andrej BABIŠ, předseda vlády /ANO/
--------------------
Já jsem tam přišel na jedenáctou hodinu, v 11:30 přišel pan Zavoral a ve 12 byl plánovaný odvoz pana prezidenta do nemocnice, takže to bylo plánováno dopředu. Takže nějaké ty řeči, že já jsem volal záchranku a tyhle nesmysly, to není pravda.

Přílohy