Prezidentova milost

30.03.2022

ČT 24 | 22:00 | Pořad: Události, komentáře 


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
No a politici napříč stranami zvažují, jak zareagovat na kritizovanou prezidentovu milost. Připomínám, že Miloš Zeman ji udělil svému spolupracovníkovi, odsouzenému šéfovi láňské Lesní správy Miloši Balákovi. Ve hře je tedy úprava pravomocí, třeba, že by milosti stejně jako amnestii musel kontrasignovat premiér. Vláda tohle téma ale dneska neotevřela, anebo jak by řekli politici, neměla ho na stole.

Marian JUREČKA, ministr práce a sociálních věcí, vicepremiér /KDU-ČSL/
--------------------
Nerozumíme tomu, vnímáme to jako něco, co znamená plivnutí do tváře všem občanům České republiky a především zpochybnění vůbec toho systému justice. Já dnes si nejsem úplně jist a nejsem toho příznivcem, byť jsem připraven na tu debatu, jestli kvůli opravdu bezprecedentnímu kroku prezidenta máme hned vstupovat a měnit legislativu, měnit ústavu, měnit ústavní zvyklosti. Tady bych byl opatrný, ale určitě se té diskuzi nebráníme.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu
--------------------
Novináři se mě ptají, zda by prezidentova milost pro Miloše Baláka měla být důvodem ke změně ústavy. Ne. To, co se stalo, není chyba ústavy, ale prezidenta Miloše Zemana.


Alena SCHILLEROVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu, místopředsedkyně hnutí /ANO/
--------------------
I když se nám to nelíbí, i když jsem to kritizovala, tak pořád je to kompetence prezidenta, která tam je a pokud by měla být nějakým způsobem do budoucna předmětem kontrasignace, chce to nějakou debatu.

Karla MAŘÍKOVÁ, místopředsedkyně zdravotnického výboru PS /SPD/
--------------------
Měl by to být instrument, který je opravdu mimořádný, když jde třeba o nějaké zdravotní a vážné důvody toho člověka, nicméně je to v pravomoci prezidenta České republiky, určitě by to tak mělo zůstat.

Přílohy