Příjmy kraje postupně klesají

27.07.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Region | Strana: 4 | autor: Antonín Zvěřina


Kraj Vysočina se musí vypořádat s poklesem příjmů, možná pozastaví i některé investiční akce.

Vysočina Stav rozpočtu v Kraji Vysočina vyvolal slovní přestřelku mezi dvěma nejsilnějšími stranami, vládnoucí ČSSD a opoziční ODS. Jedná se o to, kdo kraj víc zadlužoval.

Hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) netajil, že za určitých okolností mají pravdu všichni, záleží na pohledu na věc. Připustil závažný problém do příštích dnů. „Kraj se musí vypořádat stejně jako ostatní kraje s významným poklesem příjmů,“ nastínil.

Daňové příjmy se v prvním pololetí podařilo naplnit z více než 50 procent, jak to plánoval rozpočet, ale v červenci dochází k dramatickému propadu.

„To znamená, že máme nižší daňové příjmy než v roce minulém,“ konstatoval Běhounek. Přes problémy se daří kraji udržovat vyrovnaný rozpočet. „Z toho je vidět, že jsme k jeho sestavování přistupovali správně,“ podotkl hejtman.

Kraj si vytvořil rezervu ve výši 260 milionů korun. Tu může do konce roku vyčerpat. Rada kraje se pak usnesla, pokud dojde k dalším příjmovým výpadkům, kraj některé aktivity zastaví.

„Jedná se například o některé z akcí na silnicích,“ naznačil Běhounek. Doplnil, že by mohl kraj sáhnout i na příspěvky některým sociálním institucím.

Myslí si, že ani nové rozpočtové určení daní mnohým obcím na Vysočině nepomůže. Domnívá se, že zejména z toho důvodu, že se postaví mnohé dotační tituly, které k nim směřují.

Krajský zastupitel Miloš Vystrčil (ODS) podotkl, že on se žádné rozepře nezúčastnil, a souhlasil s Běhounkem, že na věc se dá dívat z různých úhlů.

„Na druhou stranu čísla hovoří jasně,“ zdůraznil Vystrčil. Když před čtyřmi roky končila koalice na čele s ODS, při sečtení všech úvěrů a úspor měla přebytek 1,5 miliardy korun.

Nynější vedení kraje končí s přebytkem 200 milionů korun. „Tím nechci říct, že peníze byly vynaloženy neúčelně, jen o čem hovoří čísla,“ dodal zastupitel Vystrčil.

Přílohy