Primátor prohrál se svým favoritem Schrekem. S Běhounkem se chce za ODS utkat Zigl

22.02.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Radek Laudin


JIHLAVA, ŽĎÁR NAD SÁZAVOU - Duel Michala Zigla a Vítězslava Schreka dal napínavý náboj pondělním primárním volbám ODS na Jihlavsku. Oba usilovali o přední místo na partajní kandidátce pro krajské volby.

Podpora primátora nepomohla

První kolo souboje vyhrál před týdnem Zigl. Tehdy ale hlasovali jen členové z Jihlavy. Do pondělního druhého kola již zasáhli občanští demokraté z celého okresu. Schrek do něj šel s podporou primátora Jaroslava Vymazala a senátora Miloše Vystrčila. Přesto duel s o deset let mladším Ziglem opět prohrál. „Vážím si té důvěry, kterou nehodlám zklamat,“ řekl devětadvacetiletý Zigl, který je energetickým auditorem. Pokud stejně uspěje v březnu i na krajském sněmu, postaví se jako lídr ODS současnému hejtmanovi Jiřímu Běhounkovi (ČSSD). Schreka neúspěch v „primárkách“ neodradil od další práce v modrém dresu. „Je to jen jedna prohra v jedněch volbách,“ uvedl.

A může podle něj Zigl zvládnout roli krajského lídra ODS? „Nemůžu to posoudit, já ho neznám.

Můžu mluvit o lidech, kteří už něco mají za sebou a něco dokázali. Kolega Zigl je na začátku své kariéry. A pokud se na to cítí, tak to bude na něm,“ reagoval Vítězslav Schrek.

V pondělí měla nominační sněm i ODS na Žďársku, kde zvítězil starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid. Ten ale nepočítá s tím, že by v případě volebního úspěchu pracoval jako krajský radní na plný úvazek. Přednost dává šéfování radnice v Meziříčí.

„Jsem připraven podporovat i kolegy z dalších oblastí,“ konstatoval Necid. Nominační sněmy ODS budou ještě v březnu na Třebíčsku, Brodsku a Pelhřimovsku. Poslední den v březnu pak vše ukončí krajský sněm. Zatím jediným potvrzeným uchazečem o místo hejtmana je Vít Kaňkovský v barvách lidovců. Za ČSSD bude pravděpodobně obhajovat post hejtman Jiří Běhounek a lídrem TOP 09 je starosta Třebíče Pavel Heřman.

    FAKTA
Koho si ODS vybrala pro krajské volby

Jihlavsko
1. Michal Zigl energetický auditor
2. Martin Hájek         podnikatel
3. Miloš Vystrčil          senátor
4. Pavel Bárta             úředník
5. Jan Tesař            podnikatel

Žďársko
1. Radovan Necid          starosta
2. Radek Černý            ortoped
3. Ivo Rohovský      místostarosta
4. Jaroslav Ptáček       ředitel ZŠ
5. Ilona Komínková    zastupitelka

„Já ho neznám. Kolega Zigl je na začátku své kariéry. A pokud se na to cítí, tak to bude na něm.“ Vítězslav Schrek poražený kandidát ODS

Přílohy