Pro představitele samospráv chystá SMO ČR nejenom krajská setkání

16.02.2015

Obec & finance | Strana: 33 | autor: Ing. Dan Jiránek


Konference, semináře, publikace, návody či školení, kde zazní užitečné informace související se správou měst a obcí. To vše pro starostky a starosty připravuje Svaz měst a obcí. Třeba Krajská setkání, která se konají od 16. února do 23. března na třinácti místech České republiky. Začínají v Liberci a končí v Olomouci.


Program Krajských setkání 2015 čítá patnáct hlavních bodů. O tom, na co si dát pozor při správě obce, budou mluvit odborníci z Ministerstva vnitra, experti z Ministerstva financí zase upozorní na možné problémové oblasti týkající se hospodaření radnic. Zástupci Úřadu práce ČR představí spolupráci veřejné správy nejen při řešení nezaměstnanosti. Chybět nebudou ani prezentace o aktuální legislativě a službách Svazu.
Ještě před cestami do krajů dochází k posunu pokud jde o petici měst a obcí za veřejný pořádek a sociální stabilitu. Podepsalo ji více než jedenáct tisíc lidí a zahrnovala šest oblastí: vymahatelnost práva, přestupky, výkup kovů, sociální bydlení i dávky a zaměstnanost. Uskuteční se k tomu veřejné slyšení v Senátu. Města a obce mimo jiné apelují na to, aby se vybrané opakované přestupky – například proti majetku či veřejnému pořádku – staly trestným činem nebo se efektivně využívaly veřejně prospěšné práce a byla znovu zavedena veřejná služba s motivačními prvky. Samosprávy rovněž požadují, aby finanční prostředky na sociální bydlení byly hrazeny z rozpočtu státu a současně, aby budoucí zákon o sociálním bydlení nezasahoval do ústavně zaručené samostatné působnosti územní samosprávy.
Zabýváme se i dotacemi, národními i z Evropské unie. U těch prvních je potěšující zprávou pro města a obce, že Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje programy na podporu pečovatelských bytů, komunitního bydlení pro seniory a opravu místních komunikací. Také je dobré vědět, že se statutární města využívající nástroje ITI - integrované územní investice - v lednu dohodla, že budou nadále pro ITI prosazovat 65 miliard korun. A pod hlavičkou Svazu se průběžně jedná se i o požadavcích a potřebách měst, která budou využívat Integrované Rád bych rovněž zmínil, že v lednu horní komora Parlamentu projednávala novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu a novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. V této souvislosti patří poděkování senátorům, zejména Radko Martínkovi, Petru Šilarovi, Petru Víchovi a Miloši Vystrčilovi, kteří hájili zájmy měst a obcí. Přál bych si, aby stejně tak vnímaví byli k potřebám samospráv také poslanci. Vše, co pod hlavičkou Svazu děláme, vychází z našeho poslání: „Společně hájit zájmy měst a obcí.“ Proto je důležité na rozumném středovém bodě ustálit rozkmitané kyvadlo tuzemské legislativy, vyznat se v ní a společně usilovat o důstojný život všech našich občanů.

Ing. Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí ČR

Přílohy