Problém s náměstkem? Možná etický, procesně žádný

22.11.2016

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: Jana Pechová


„Etika asi dostává na frak,“ po straně či jen mlčenlivým pokývnutím připouštějí někteří zúčastnění v kauze bývalého hejtmanova náměstka Libora Joukla, který nemohl být dál náměstkem hejtmana, tak se stal náměstkem ředitele. Jenže o tom, jak těžko uchopitelné toto téma je, svědčí okolnosti i názory politiků z různých úhlů pohledu.
Ředitel Krajské správy a údržby silnic (KSÚS) Kraje Vysočina Jan Míka (ČSSD) a Libor Joukl (ČSSD), ještě nedávno hejtmanův náměstek pro dopravu, čekají na soud kvůli obvinění z pletichy za nákup sypačů, v kauze, která se roky vleče. V jejím průběhu odmítl zmanipulování zakázky již Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, krajský úřad se odmítl připojit k řízení s argumentem, že mu škoda 33 miliónů korun nevznikla. Letos v březnu soudce Zdeněk Chalupa dokonce stíhání obou mužů zastavil, stížnost státního zástupce Kamila Špeldy ale opět kauzu rozpohybovala a nákup 28 aut s příslušenstvím z roku 2009 skončí u soudu.
Jenže mezitím proběhly krajské volby, v nichž Libor Joukl vzhledem k trestnímu stíhání nesměl stát na kandidátce ČSSD a obhajovat tak osm let zastávaný post hejtmanova náměstka pro dopravu a investice. Záhy po předání politické štafety v čele kraje se ale z náměstka hejtmana stal náměstkem ředitele KSÚS. „Poslední zastupitelstvo před volbami převedlo na krajskou SÚS částku 800 miliónů korun na investice, Joukl se tam stal náměstkem pro investice: de facto tedy pokračuje ve výkonu své předešlé funkce. Etické to není určitě a nás bude zajímat, jestli tam není nějaký rozpor v otázkách pracovněprávních,“ naznačil lídr opozičních lidovců Jaromír Kalina, že na nejbližším jednání zastupitelů kraje záležitost bude chtít otevřít.

Vlastně je vše v pořádku

Umírněněji reagoval Miloš Vystrčil za bývalou opoziční a dnes koaliční ODS: „Z hlediska personálního je věc ředitele, jakého zástupce si vybere: do toho kraj svým příspěvkovým organizacím nikdy nemluvil. A z hlediska politické odpovědnosti je to na ČSSD,“ poznamenal. Jak dodal, pokud měl Libor Joukl lepší nabídky, bývalo by bylo vhodnější, kdyby vybíral z nich. „Kdybych já byl na místě ředitele, tuto pozici bych Jouklovi nenabízel. Ale z procesního hlediska je všechno v pořádku,“ doplnil Vystrčil.
Podle Milana Plodíka z dnes opoziční KSČM, která v předchozích osmi letech držela menšinovou krajskou vládu ČSSD, je Joukl schopný, pracovitý a odborně fundovaný: jedinou otázkou prý tedy je, zda bylo, či nebylo potřeba na funkci vypsat výběrové řízení.
Za Jouklem stojí i hejtman Jiří Běhounek. „Doba, kdy krajští tajemníci mluvili do personálií i na úrovni ředitelských sekretářek, je naštěstí dávno minulostí. Ředitelům nemocnic také nemluvíme do toho, koho obsadí do funkce primářů,“ okomentoval celou věc. A jak dodal, problém s Jouklem jako náměstkem šéfa cestářů nemá ani osobně. „Je velmi výkonný a znalý problematiky,“ přidal zkušenost z osmileté spolupráce.

Joukl chtěl pokračovat v práci

Sám Joukl Právu řekl, že dostal hned několik zajímavých nabídek na práci od velkých společností – KSÚS byla z hlediska finančního vlastně jednou z nejhorších. „Jenže já nerad chodím od rozdělané práce,“ připomněl, že na kraji zastřešoval i velké projekty v obrovském finančním objemu s evropskou spoluúčastí, které je nutno odstartovat během dvou příštích let, neboť jinak jim hrozí „pád pod stůl“, a tím realizace v nedohlednu. Čekat za takových okolností na osvobozující verdikt soudu (o němž Joukl nepochybuje) by se mohlo nevyplatit. Jasno má i ředitel KSÚS Jan Míka. „Vznik nové funkce investičního náměstka jsme konzultovali se zřizovatelem podle pravidel rady kraje i s odborem dopravy, výběrové řízení na něj příspěvková organizace dělat nemusí. Naše organizace má nyní stejný počet náměstků jako menší SÚS Pardubického kraje,“ shrnul Míka.

Přílohy