Prostory Senátu zdobí kresby Filipa Zápotočného z Vysočiny

23.03.2015

Jihlavský deník | Rubrika: kultura vysočina | Strana: 6 | autor: (edi)


Praha, Jihlava – Jedinečné kresby Filipa Zápotočného z Vysočiny můžou od zítřka do 7. dubna zhlédnout návštěvníci, kteří zavítají do Senátu Parlamentu České republiky v Praze. Zápotočného výstava s názvem Můj svět ozdobí takzvanou Chodbu místopředsedů v Senátu.

„Společně s asociací pomáhající lidem s autismem APLA ­Vysočina výstavu pořádá senátor Miloš Vystrčil. Vernisáž se uskuteční v úterý 24. března 2015 od 17 hodin. Na zájemce čeká od 16 hodin i komentovaná prohlídka historických prostor Valdštejnského paláce,“ uvedl Miroslav Brzek, asistent senátora Miloše Vystrčila za volební senátní obvod Jihlava.
„S Filipem Zápotočným spolupracuji již několik let. Je například pravidelným tvůrcem grafické podoby mých novoročních přání. Filip, který má Aspergerův syndrom, si výstavu v Senátu určitě zaslouží,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil. Ten dále dodal, že zároveň výstavu vnímá i jako aktivitu pořádanou k připomenutí Mezinárodního dne autismu, který připadá na druhý dubnový den.
Občanské sdružení APLA Vysočina bylo založeno v roce 2004 rodiči dětí s autismem s cílem zajistit účinnou podporu problematice autismu na Vysočině. APLA prioritně řešila diagnostiku a vzdělávání dětí s autismem a systémovou poradenskou podporu, kterou mělo garantovat zřízení krajského školského koordinátora pro děti s poruchou autistického spektra.

Přílohy