Radní je sám sobě šéfem i podřízeným v městské firmě

24.02.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Jaroslav Šnajdr, Jaroslav Paclík


Za rozkolem v jihlavské ODS je podle primátora Vymazala „trojfunkce“ Jana Dršaty v městské vodárenské společnosti. Radní, který přestál pokus o odvolání, upozornil zase na „dvojfunkci“ primátora.

JIHLAVA Když se minulý týden v úterý debatovalo na zasedání jihlavského zastupitelstva o odvolání radního Jana Dršaty (ODS) z funkce, zmínil primátor Jaroslav Vymazal otevřeně jako jeden z hlavních důvodů „dlouhodobý názorový rozkol“ Jana Dršaty s Občanskou demokratickou stranou.
Naopak jednu záležitost, která některé členy jihlavské ODS na Dršatovi už delší dobu také štve, nezmínil. O co jde?
O „trojfunkci“, kterou má radní ve společnosti Jihlavské vodovody a kanalizace (JVAK). Muž, který zřejmě díky opozici i části koalice ODS - ČSSD - KDU ustál v minulém týdnu pokus o své odvolání, využívá svých pravomocí ve vodárenské firmě naplno.
Zaprvé je Jan Dršata z titulu své funkce radního automaticky členem valné hromady společnosti JVAK. Pak je ale i členem jejího tříčlenného představenstva a zároveň také zaměstnancem.
Souběhem tří funkcí sice neporušuje zákon, ale podle některých stranických kolegů tím stranu poškozuje před blížícími se komunálními volbami. Dršata sám to ale za problém nepovažuje.

Primátor: Je to kočkopes

Jihlavský primátor a šéf místního sdružení ODS Jaroslav Vymazal vidí začátek současného rozkolu v místní ODS právě v souběhu Dršatových funkcí.
„Je to trojjediná funkce, kdy je sám sobě nadřízeným i podřízeným. Je to takový kočkopes a není to dobře. Z právního hlediska je to nenapadnutelné, z politického a etického hlediska to ale není nejlepší varianta, a proto jsme ho požádali, aby se některé z funkcí zřekl. On ale nechtěl,“ řekl Jaroslav Vymazal. Tomu vadí zejména to, že Dršata své kroky ve společnosti JVAK - podobně jako třeba podání trestního oznámení kvůli hospodaření hokejové Dukly - s nikým ve straně nekonzultoval. „Je tam jako nominant strany a nemůže jednat sám za sebe. To funguje u OSVČ, ale ne v orgánech města,“ říká primátor.

» Pokračování na str. B2

Radní Dršata je sám sobě šéfem i podřízeným v městské firmě

» Pokračování ze str. B1

„Jan Dršata jedná o své vůli, ale zároveň reprezentuje značku ODS, kterou tím poškozuje,“ upozornil jihlavský primátor Vymazal. Proč však na úterním jednání jihlavského zastupitelstva zrovna tento problém nezazněl? „Nechtěli jsme to tam vytahovat,“ uvedl Vymazal.
Toto nechápe senátor a předseda krajské ODS Miloš Vystrčil. „Mrzí mě, že to tam dostatečně jasně nezaznělo. Tím, že jihlavské zastupitelstvo na svém posledním jednání hlasovalo pro neodvolání Jana Dršaty, tak tohle všechno legitimizovalo. Přičemž nepochybuji o tom, že tohle všechno museli vědět. Tím rozhodnutím říkají, že jim souběh funkcí nevadí a je to normální, což nechápu,“ zlobí se Vystrčil, který považuje Dršatovu „trojfunkci“ za neetickou a politicky nepřijatelnou.
Samotný Jan Dršata v souběhu svých funkcí v městské společnosti nevidí problém. „Já si myslím, že je to v pořádku a nic protizákonného na tom není. Orgány společnosti jsou kolektivní, jsou tam tři lidé v představenstvu, kteří rozhodují, nejsem sám. Pracuji tady, o tuhle společnost se starám od začátku. Co vidím horší, je to, že člen valné hromady sedí i v dozorčí radě společnosti, jako například primátor. Ať si na to každý udělá názor sám,“ prohlásil Dršata.
„Na základě vzniklé situace bych doporučil budoucí koalici po podzimních volbách, aby se domluvila na etické dohodě možného a nepřijatelného souběhu funkcí,“ řekl zastupitel za opoziční TOP 09 Marek Hovorka.
„Návrh pana primátora na odvolání radního Dršaty jsme dostali na stůl a nebylo v něm žádné zdůvodnění. Jen odkaz na usnesení městské rady ODS, že Dršatu mají odvolat. Nebylo tam ani pojednání o souběhu funkcí, který je podle mne neuvěřitelný a nesprávný,“ reagoval Pavel Šlechtický z KSČM.

„Co vidím horší, je to, že člen valné hromady sedí i v dozorčí radě společnosti, jako například primátor.“ Jan Dršata, radní

„Je to trojjediná funkce, kdy je sám sobě nadřízeným i podřízeným. Je to takový kočkopes.“ Jaroslav Vymazal, primátor FAKTA Orgány městské společnosti JVAK

Valná hromada Jan Dršata, Renata Fehérová, Erich Janderka, Martin Málek, Jaroslav Vymazal (vše ODS), Martin Hyský, Rudolf Chloupek, Zdeněk Jaroš, Petr Pospíchal, František Zelníček (vše ČSSD), Josef Kodet (KDU) Představenstvo předseda: Jiří Benáček místopředseda: Petr Pospíchal člen: Jan Dršata Dozorčí rada předseda: Karel Voldán místopředseda: Jiří Dvořáček členové: Jaroslav Vymazal, Dagmar Kosová, Kateřina Sychrová, Erich Janderka Technická podpora Jan Dršata, Miroslava Kubínová, Marek Hurda zdroj: internetové stránky www.jvak.cz

Přílohy