Radnice v regionu mění systém, chtějí víc vytříděného odpadu

26.08.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: David Kratochvíl


Některé samosprávy připravují pro domácnosti změny v oblasti třídění odpadů. Slibují si od toho úsporu financí. V Jihlavě zůstane vše při starém.


Po vzoru, který už zhruba 20 let ve třídění odpadků razí například v Lukách nad Jihlavou, chtějí jít nově stejným směrem od příštího roku ve dvakrát větší Třešti. V šestitisícovém městě vymýšlí způsoby, jak motivovat domácnosti k většímu třídění odpadů.
"Chceme nabídnout občanům možnost třídění plastů, PET a papíru do pytlů svážených od jejich domů nebo bytů, a to vždy v konkrétním čase," vysvětluje starosta Vladislav Hynk s tím, že s jejich zavedením se na základě ekonomické analýzy počítá na jaře příštího roku.
Starosta Luk nad Jihlavou Viktor Wölfl podotýká, že takto třídí odpadky v městysi domácnosti už skoro čtvrt století. "Osvědčilo se nám to. Vzhledem k tomu, že se chystá zvýšení skládkovného, už teď vím, že poplatek za odvoz popelnic díky tomu nebudeme muset zdražovat. Možná dokonce budeme moci i částečně zlevnit," předesílá pro rok 2015. V současnosti tam obyvatelé platí roční poplatek 550 korun na osobu.
Na Telčsku chtějí jít ještě dál. V rámci tamního mikroregionu chystají projekt, který má do budoucna zlepšit úroveň třídění ve všech 51 členských obcích. Zatím bez bližších informací o tom informovala telčská místostarostka Hana Müllerová.
"Ve městě jsme do této chvíle šli cestou rozmisťování nových kontejnerů, kam mohli obyvatelé vytříděný odpad uložit, ale víme, že se musíme posunout dopředu," doplňuje.
V Jihlavě jsou podle mluvčího služeb města Jihlavy (SMJ) Martina Málka s disciplínou ohledně třídění odpadů domácností ve městě spokojeni. "Vždy to může být lepší, ale momentálně Jihlavané třídí na jedničku," hlásí.
Právě SMJ v Lukách nad Jihlavou nově od června zajišťuje odvoz odpadků a distribuci pytlů na jejich třídění. "Je to otázka peněz. My klidně budeme vyvážet odpad třikrát v týdnu, ale službu si musí obec objednat a taky ji zaplatit," vysvětluje Málek.
Z jihlavské radnice se ale takové objednávky v nejbližší době nedočkají. "O pytlovém sběru separovaného odpadu, jako mají v Lukách, rozhodně neuvažujeme, protože v tuto chvíli máme plně funkční nádobový sběr a nebudeme na tom nic měnit," říká Katarína Rusch ková, vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.
Zákonodárci nyní připravují novelu zákona o odpadech. Pokud se ji podaří schválit, mohla by začít platit od příštího roku. Novelu předložil starosta Albrechtic a senátor Jaroslav Zeman, který na ní spolupracoval s vysočinským senátorem Milošem Vystrčilem.
"Je tam ale řada pozměňovacích návrhů, které si ještě musím nastudovat," zmiňuje Vystrčil. Poslanci podle něj do senátního návrhu chtějí zakomponovat, aby obce mohly vyhláškou regulovat provoz sběren odpadů na svém katastrálním území.
"Jako takovou novelu vítáme, protože počítá se zpřísněním sankcí a snaží se také zlepšit situaci s nelegálním výkupem kovů," říká předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek. Organizace se však obává, aby se do novelizace právě kvůli řadě pozměňovacích návrhů nedostala nějaká chyba.

Přílohy