Reakce na dopis čínské ambasády

26.02.2020

ČT 1 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Petra TUHÁČKOVÁ, moderátorka
--------------------
Šéf senátu Miloš Vystrčil žádá razantní odpověď na výhrůžný dopis z čínské ambasády ohledně plánované návštěvy Tchaj-wanu. Počká, ale na společné prohlášení po březnové schůzce nejvyšších ústavních činitelů. Řekl to po jednání s ministrem zahraničí. Právě česká diplomacie by měla společnou notu připravit. Podle Tomáše Petříčka by ústavní činitelé měli k /nesrozumitelné/ dopisu zaujmout společné stanovisko.

Izabela NIEPŘEJOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
Šéf senátu a ministr zahraničí se shodují, že dopis z čínské ambasády je velmi nestandardní. Miloš Vystrčil už ho dříve označili za vydírání a také vměšování do vnitřních záležitostí státu. Chce kritické stanovisko jako odpověď z české strany. Ministr zahraniční ho vybídl k tomu, aby počkal na schůzku nejvyšších ústavních činitelů, na kterou česká diplomacie připraví společné stanovisko. Oba muži spolu mluvili i o cestě na Tchaj-wan. Podle ministra zahraničí by to takto vysoké úrovni bylo poměrně výjimečné. Nicméně nechá to na zvážení předsedy senátu. Ten se zatím ještě nerozhodl. Navíc cesta podle něj není dobře připravená. Shodli se i na tom, že se na půdě senátu uskuteční veřejná debata, a to na téma česko-čínských vztahů.

Tomáš PETŘÍČEK, ministr zahraničních věcí, místopředseda strany /ČSSD/
--------------------
Takovouto formu komunikace považujeme za nestandardní, že to není zvykem v diplomatických vztazích mezi dvěma stát suverenními státy, že bychom chtěli především se bavit o těch pozitivních tématech, takže takováto takováto forma komunikace k tomu nepřispívá.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já jsem s tím nakonec souhlasil, byť si nejsem jistý, zda to stanovisko bude dostatečně razantní, ale vzhledem k tomu, že by se třeba mně to stanovisko nelíbilo, je možné, abychom to projednali na plénu senátu. Případně, abych se k tomu potom sám ještě individuálně vyjádřil, tak jsem s tím nakonec souhlasil, a věřím, věřím, že i další ústavní činitelé si uvědomí, že jsme suverénní země, která si nemůže nechat od nikoho nic diktovat a dostávat se do takové lokajské pozice.

Přílohy