Reakce politiků

27.05.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1


Martin Lank, poslanec Hnutí Úsvit

Na výsledcích eurovoleb se podepsala rekordně nízká účast voličů. Odstupy nejsilnějších politických stran nejsou velké. V případě Hnutí Úsvit nelze mluvit o prohře, protože jsme neobhajovali poslanecké mandáty. Naši voliči příliš Evropskou unii nemusí a z velké části nešli proto ani k volbám.

Petr Krčál, krajský předseda ČSSD

Pro mne je zklamáním nízká volební účast, což svědčí o přístupu voličů k EU. Výsledek ČSSD pro mne nebyl překvapivý. Odstup mezi ČSSD a TOP 09 je minimální. Výsledek KDU – ČSL v kraji má své vysvětlení. Při tak nízké volební účasti hrají důležitou roli členské základny politických stran.

Pavel Kalabus, krajský předseda KSČM

Volební výsledky ovlivnila slabá účast voličů.
Řada občanů si neuvědomuje, že je nutné, aby šli k volbám. Navíc antikampaň jela na plné obrátky.
Zapojil se do ní i bývalý prezident Václav Klaus.
KSČM dopadla podle mého očekávání. Počítali jsme, že obhájíme své tři mandáty, a to se splnilo.
S výsledky voleb v Kraji Vysočina příliš spokojeni nejsme, mohly dopadnout lépe.

Miloš Vystrčil, senátor ODS

Náš výsledek odpovídá reálné politické situaci. Nemůžeme se tomu divit, toho, co se nám dá vytknout, je hodně. Část voličů nám hlasy dala, což je pro nás znamení, abychom pokračovali ve své práci. Výsledky ANO a ČSSD jsou standardní. Překvapili mě Svobodní, kteří poprvé překonali pětiprocentní hranici a velký úspěch TOP 09 i velké množství hlasů odevzdaných pro Jiřího Pospíšila. Mile mne překvapil volební výsledek ODS v Telči. Velká volební neúčast je jasnou zprávou, že politika EU u nás lidi nezajímá. Je to znamení, že je nutné změnit politiku EU. Malá volební účast dává jejím orgánům nízkou legitimitu.

(Pokračování na str. 3) Reakce politiků

(Dokončení ze str. 1)

Martin Sedlák, krajský předseda TOP 09

Výsledek TOP 09 je pro mne do jisté míry překvapením.
Ačkoliv výsledky strany na Vysočině nekorespondují s celorepublikovými, dává nám to dobré vyhlídky do budoucna. Mrzí mne nízká volební účast. Uvedení na půdu Evropského parlamentu takového politického uskupení jako Svobodní svědčí o postoji některých našich občanů, který mají k této instituci.

Michaela Vodová, předsedkyně Krajského sdružení Piráti

Nečekala jsem tak dobrý výsledek. Ukazuje se, že máme silnou voličskou základnu, ačkoliv chápu, že se na výsledcích podepsala nízká volební účast. Překvapením pro mne byly výsledky Svobodných a TOP 09. Naopak jsem nečekala, že Zelení dostanou méně než 5% hlasů.

Tomáš Hermann, krajský předseda Strany zelených

„Výsledky nevybočují z trendu, který naznačily parlamentní volby před půl rokem. K volbám přišli lidé spíše s vyšším vzděláním, proto není překvapením výsledek TOP 09. My jsme jako strana měli ambice získat ve volbách jeden až dva mandáty, proto cítíme určité zklamání. Na druhou stranu jsme získali o půl procenta hlasů více než v parlamentních volbách a umístili jsme se i před hnutím Úsvit, které má v současné době své zástupce v parlamentu. Z důvodů vyšší volební účasti a z důvodů finančních by měla proběhnout celostátní diskuse o sjednocení všech voleb do jedné. Výsledky by tak byly objektivnější.“

Josef Kott, poslanec ANO

„Hnutí ANO obsadilo ve volbách do Evropského parlamentu na Vysočině 3. místo. Jsem s výsledkem velmi spokojen. Pouze mne mrzí nízká účast voličů při volbách. Doufám, že nová politická reprezentace bude schopna lépe občanům přiblížit práci europarlamentu, aby si lidé uvědomili, jak je volební účast důležitá.“

Jaromír Kalina, krajský předseda KDU – ČSL

Evropské volby z našeho pohledu hodnotím jako úspěšné. Kalí je však nízká volební účast. Dlouhodobě jsem toho názoru, že pokud se voleb neúčastní více než 50 % oprávněných voličů, tak ztrácejí svoji legitimitu.

Josef Fendrych, krajský předseda, Strana svobodných občanů

Výsledkem voleb jsme nadšení, dostali jsme o 2,5 procenta více hlasů než v parlamentních volbách. Nízkou účast u voleb si vysvětluji tím, že lidé nesouhlasí s EU a rezignovali, že s tím stejně nic nenadělají. Nám se podařilo jich zmobilizovat více než pět procent a přesvědčili jsme je, že se s tím něco dá udělat. Přenést pravomoci z Bruselu zpět do ČR.

Přílohy