Rebelové z ODS dusí sport v Jihlavě

31.01.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: David Kratochvíl


Další jihlavský radní podal trestní oznámení na sportovní klub v krajském městě. Po HC Dukla přišel na řadu fotbalový FC Vysočina.

Trestnímu oznámení čelí další prvoligový sportovní klub z krajské metropole - fotbalový FC Vysočina. Podal ho radní jihlavské ODS Erich Janderka.
Vyšlo to najevo jen pár dnů poté, co podobné podání učinil druhý rebel jihlavských občanských demokratů Jan Dršata. Ten se zaměřil na jihlavskou Duklu.
Janderkovi vadí před lety podepsaná akcionářská smlouva mezi magistrátem a jihlavskou stavební společností PSJ.
„Plní ji pouze jihlavská radnice. Partner, se kterým byla podepsána, už nikoliv,“ opírá se do majoritního vlastníka prvoligového fotbalového klubu. Konkrétní být ale odmítá. Podle svých slov se obává, že by tím mohlo dojít k vyzrazení obchodního tajemství. Nařčení ze strany Janderky ale důrazně odmítá ředitel FC Vysočina Zdeněk Tulis. „Je to směšné a úsměvné. Z logiky věci přece není možné, aby smlouva nebyla plněna. Kdyby tomu tak skutečně bylo, tak rozhodně nedisponujeme rozpočtem umožňujícím působení v Gambrinus lize. Nikdo mě ale v téhle souvislosti nekontaktoval. Členové dozorčí rady, mezi nimiž je i zástupce města, mají možnost kdykoli do klubového účetnictví nahlédnout,“ argumentuje Tulis.
Rozpočet klubu na sezonu se podle něj včetně přestupů pohybuje v rozmezí 65–70 milionů korun, což lze doložit auditovanými výročními zprávami. „90 procent prostředků si musíme zajistit sami,“ dodává Tulis s tím, že město přispívá účelově na správu stadionu a také na provoz mládežnických kategorií klubu.
Podle informací JL Janderka v trestním oznámení neupozorňuje na machinace v hospodaření FC Vysočina, ale magistrátu v souvislosti s fotbalovým klubem. „Je tam třeba nařčení, že město špatně hospodaří. Primátor podepisuje faktury bez souhlasu zastupitelstva a tak dále,“ zmiňuje zdroj, který si nepřál být jmenován. Primátor Jaroslav Vymazal podotýká, že v klubu město drží 14procentní akcionářský podíl.
„Skutečně nechápu, co na té smlouvě může pan Janderka napadat,“ přemítá.
Náměstek jihlavského primátora Rudolf Chloupek (ČSSD) se o existenci trestního oznámení dozvěděl až od redaktora Jihlavských listů. „O tom nic nevím. Slyším to poprvé až od vás. Je to pro mě naprostá novinka a v tuhle chvíli nevím, co k tomu mám říct,“ neskrývá překvapení náměstek.
Sám Janderka uvádí, že trestní oznámení podal jako soukromá osoba, proto o něm jeho strana neví. „Jistě, je to moje soukromá iniciativa,“ doplňuje k tomu pro úplnost.
Za takový postup ho ale kritizuje šéf regionálního sdružení občanských demokratů Miloš Vystrčil. Současnému senátorovi vadí, že Janderka tak zásadní krok jako podání trestního oznámení coby radní s nikým nekonzultoval, nebo to alespoň nedal nikomu na vědomí.
„Nezpochybňuji, že každý má právo podat trestní oznámení. Také si ale myslím, že by bylo slušné, solidní a správné, kdyby to sám od sebe radnici jakožto akcionáři nebo své vlastní politické straně oznámil,“ poznamenal Vystrčil.
Okresní státní zastupitelství v Jihlavě už ale podle Špeldy s Janderkovým podáním nijak nedisponuje. Postoupilo ho na jihlavskou pobočku Krajského státního zastupitelství v Brně.

***

Janderka jde i po Teniscentru
Erich Janderka podal před časem na policii také podnět na prošetření výběrového řízení na rekonstrukci jihlavského Teniscentra. „Jde mi jen o tuhle jedinou věc,“ říká k tomu radní za ODS. „Obsah trestního oznámení prověřujeme,“ potvrzuje Dana Čírtková, krajská policejní mluvčí. Podle informací JL se strážci zákona zajímají o fungování akciové společnosti. Ředitel Teniscentra Gustav Slavík se o podání dozvěděl až od JL. „Nechci to komentovat, protože mi to nepřísluší,“ odkázal na předsedu představenstva společnosti, kterým je jihlavský primátor Jaroslav Vymazal. „Oficiálně o tom nevím, ale neoficiálně se ke mně něco doneslo,“ komentuje to. Pochybení ve výběrovém řízení ale naprosto vylučuje. „Vše bylo naprosto transparentní, svědomí máme čisté,“ nechává ho Janderkovo podání klidným.

Přílohy