Řídí dopravu v kraji. A také auto bez registrační značky

21.12.2011

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Michal Kolařík 


Náměstek hejtmana Libor Joukl porušuje zákon. Po silnicích jezdí s vozem bez registrační značky. Za to běžně hrozí až rok bez řidičáku.

VYSOČINA - Po silnicích Vysočiny se prohání luxusní černý vůz značky Volkswagen. Bez přední registrační značky. Za volantem nesedí nikdo jiný než náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD). Muž, který má paradoxně na starosti právě dopravu v Kraji Vysočina, porušuje vědomě dopravní předpisy. Jízda bez značky je zakázaná.

Běžnému smrtelníkovi za podobný přestupek hrozí odebrání řidičského průkazu až na jeden rok a pokuta do deseti tisíc korun.

Joukl se po silnicích se svým soukromým vozem pohybuje bez značky už nejméně pátým dnem. MF DNES pořídila sérii fotografií které to dokládají - poprvé byl bez značky na autě náměstek hejtmana zachycen v pátek dopoledne v Rouchovanech na Třebíčsku.

Joukl přitom tvrdí, že o značku přišel až v pátek večer.

„V pátek večer jsem trefil srnu. Jel jsem z práce, byla už tma a vezl jsem z práce i pana hejtmana. Toho jsem vykládal v Pelhřimově a pak, zhruba kolem desáté hodiny večer, jsem srnu srazil,“ tvrdí Joukl. Srna podle Joukla z místa nehody utekla. Cestu s Jouklem potvrdil i hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). „Vezl mě v pátek navečer na schůzi, která začínala asi ve čtvrt na sedm,“ potvrdil Běhounek. „Že neměl vůz značku, toho jsem si v pátek nevšiml. Všiml jsem si toho až dnes, vzadu ale značku má, víc k tomu nevím,“ řekl Běhounek.

Joukl se brání tím, že značky nemůže vyměnit, protože nemá velký technický průkaz. „Mám auto na leasing, takže techničák má u sebe leasingovka. Až mi techničák přijde, můžu si dojít vyměnit značku,“ uvedl Joukl.
Taková výmluva ale neobstojí. „Pokud řidič provede kontrolu vozidla před jízdou a zjistí, že mu chybí značka, podle zákona by neměl s vozem vyjet,“ řekl vedoucí jihlavského odboru dopravy Ján Tinka. Podle něj nejsou možné výjimky, kdy by to bylo tolerováno.

Jak dokládají fotografie pořízené MF DNES, Joukl v autě bez značky vozí i třeba šéfa krajských silničářů Jana Míku (ČSSD).

S šéfem silničářů na sedadle spolujezdce a Jouklem za volantem zachytil vůz fotoreportér v pondělí v Novém Městě na Moravě. „Registrační značku mám vzadu. Shodou okolností mě dnes (v pondělí -pozn. redakce) zastavila policie, které jsem to vysvětlil a neměla s tím problém,“ použil svérázné vysvětlení Joukl.

Podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové by ale obecně policie v takových případech šoféra bez řešení přestupku pustit dál neměla.

„Policie je v takových případech nekompromisní, nemůžeme jezdit bez registračních značek. Věc se řeší ve správním řízení,“ dodala policejní mluvčí Čírtková.

Policie tedy Joukla s pouhým vysvětlením neměla pustit.

Řidiči nepomůže ani výmluva, že registrační značku ztratil při cestě těsně předtím, než ho zastavila policejní hlídka. „Je možné určit, jestli je značka z vozu pryč čtrnáct dní, anebo čerstvě,“ sdělil policejní mluvčí Martin Dušek.
Podle Duška by řidič měl ztrátu značky nahlásit ihned, jakmile ji zjistí. „Majitel vozu by měl neprodleně zajít ztrátu oznámit na příslušný odbor dopravy nebo na nejbližší úřad policie,“ sdělil policejní mluvčí.

Ve správním řízení řidiči podle zákona hrozí odebrání řidičského průkazu až na rok.

„Maximální výše postihu se stanovuje v případě, že došlo k hrubému porušení, kdy řidič věděl, že nemá značku, a s vozem přesto jezdil, což je předmětem dokazování. Musíme dokázat, že řidič věděl o tom, že značku nemá,“ sdělil vedoucí jihlavského odboru dopravy Tinka.

„Pokud řidiče policie zastaví bez značky i podruhé, to už je důkaz,“ dodal. Náměstek hejtmana Libor Joukl jezdí bez značky i nadále. Včera byl fotoreportérem zachycen v Havlíčkově Brodě. Za volantem vozu jej objektivem zachytil ve chvíli, kdy se za jízdy kromě řízení věnoval i obsluze mobilního telefonu. Byť určitě není jediný, kdo zákaz používání mobilu za jízdy porušuje, jedná se taktéž o porušení předpisů.

Exhejtman: Náměstek Joukl tím dává špatný příklad lidem

Podobné počínání vrcholného krajského politika odsuzuje bývalý hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil (ODS).

„Pokud někdo řídí svůj vůz, který nesplňuje předpisy, chová se protiprávně a neměl by to dělat. To platí pro každého, pro náměstka hejtmana jako pro kohokoliv jiného,“ sdělil bývalý hejtman, nyní senátor Miloš Vystrčil.
„Pokud to dělá politik, je to o to horší příklad. A pokud má ještě navíc na starosti dopravu, je to asi, jako kdyby někdo kázal slušnému chování a zároveň se sám choval neslušně,“ dodal k Jouklovu počínání Vystrčil.

Napište nám. Co si o počínání náměstka kraje myslíte vy? Pište redaktorovi Michalu Kolaříkovi na e-mail: michal.kolarik@mfdnes.cz.

***

Značku mám vzadu. Zastavila mě policie, které jsem to vysvětlil, neměli s tím problém. Libor Joukl, náměstek hejtmana

Přílohy