Role analýzy v územním rozvoji

17.02.2014

Obec & finance |  Strana: 32


Pod názvem Role analýzy v územním rozvoji se konal v prosinci seminář v Jičínském salónku Valdštejnského paláce Senátu Parlamentu České republiky, který pořádal senátní Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Za účasti představitelů obcí, měst, neziskových organizací, odborníků ze státní správy a především představitelů vysokých škol si kladli účastníci řadu základních otázek.
Jakou strategii svého rozvoje by měla Česká republika zvolit? Jak na tom jsme, které části území České republiky je třeba podporovat? Kdo s kým a jakým způsobem může spolupracovat? Jak se optimálním způsobem připravit na plánovací období 2014 až 2020?
Cílem semináře bylo poukázat na nutnost koordinace a spolupráce jak v oblasti tvorby strategií regionálního rozvoje, tak v oblasti měření kvality života a úrovně regionálního rozvoje zejména z hlediska sjednocení používaných ukazatelů.
Na semináři byla také představena a pokřtěna kniha „Analýzy v regionálním rozvoji,“ která obsahuje metodickou část, řešení jednotlivých analytických problémů v oblasti regionálního rozvoje a aplikační část (datové zdroje pro analýzy a jejich využití v podmínkách regionů ČR a EU). Autoři prof. Ing. Bohumil Minařík, CSc., RNDr. Jana Borůvková, Ph. D. a RNDr. Miloš Vystrčil zpracovali podnětné a užitečné dílo.

Přílohy