Rozhovor s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem

09.06.2020

ČRo Plus | 11:34 | Pořad: Interview Plus


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Jsou to zhruba 2 hodiny, co předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil oznámil, že na konci srpna podnikne cestu na Taiwan, kterou zamýšlel už jeho předchůdce, zesnulý Jaroslav Kubera. Jakou náplň a program cesta bude mít? Kdo poletí s ním? A co šéfa horní komory nakonec přesvědčilo, že tato cesta je potřebná? Na to odpoví osobně Miloš Vystrčil za ODS. Dobrý den.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Dobrý den. Děkuju za pozvání.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Z přenosového vozu z nádvoří Valdštejnského paláce zve k poslechu Jan Burda. Pane předsedo, co vás především přesvědčilo pro tento záměr, protože jste naplánoval a vykonáte cestu na Taiwan?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já jsem už na té tiskové konferenci říkal, že ty důvody, pokud to mám zobecnit, jsou v podstatě dva. Ten první je, že jsem přesvědčen, že se nám vyplatí po hospodářské, ekonomické, kulturní, vědecké, vědecké stránce spolupracovat s Taiwanem, protože tam jsou velmi zajímavé projekty, které bychom mohli společně realizovat, některé se dokonce již realizují, Taiwan je významným investorem v České republice a vytvořit tady velkou spoustu pracovních míst, to znamená, obecně považuji vlastně tu spolupráci s Taiwanem za oboustranně prospěšnou a je potřeba jí rozvíjet a ta cesta by tomu měla napomoci. Ten druhý důvod jsem nazval důvodem, řekněme, vnitrostátním nebo vnitrozemským, a to je, že vlastně se ukázalo během toho jednání o té cestě na Taiwan, že vlastně v té naší zemi dochází k jakémusi střetu těch základních principů a hodnot, na kterých je naše země postavena, mám tím namysli svobodu, demokracii, ústavnost, vládu, práva, suverenitu. S tím, co já nazývám počítání grošů. To znamená, já tím, že pojedu na tu cestu a tím, že český Senát tu cestu naprosto většinově podporuje, sestavím nastavení těch principů a hodnot, které jsou základem prosperity, to se také někdy plete. Základem prosperity je právě svoboda, demokracie, volný trh a svoboda, jak už jsem jednou řekl, a nikoliv to, že to je prosperita, nás potom dovede k těmto hodnotám, to znamená, my na těchto hodnotách musíme stavět a musíme je hájit a potom máme šanci, že se nám bude dařit.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
V rámci těch vnitropolitických důvodů a toho, co všechno předcházelo tomu vašemu dnešnímu oznámení, tedy té cesty na Taiwan, která by měla začít 30. srpna, jak jste řekl, překvapilo vás něco zvlášť, byl jste na schůzce u prezidenta Miloše Zemana, před tím byla kauza těch dopisů panu Kuberovi a podobně. Toho dopisu.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Nic mě zvlášť nepřekvapilo, ale dneska jsem zmiňoval takové dvě věci, které určitě velký význam při tom rozhodování měly. Ta první je ze schůzky nejvyšších ústavních činitelů, která byla vlastně 11. března, kde jsem viděl, že, protože to byl začátek vlastně té koronavirové krize, nebo té čínské chřipky, že vlastně my jsme zcela závislí na tom, zda nám Čínská lidová republika dál nebo nedodá ochranné pomůcky a že tady existuje obava premiéra a ministra vnitra, že pokud bychom se k Číně chovali, v uvozovkách, Čínské lidové republice, chovali, v uvozovkách, nějak nehezky, že bychom také mohli na těch dodávkách třeba býti kráceni, a to mě teda úplně vyděsilo, protože pokud je někdo s někým partner, tak si nedovedu představit, že to, že vy uděláte nějaké svobodné rozhodnutí, způsobí, že on vám potom nedá například ochranné pomůcky, takže to byla taková jedna věc, kdy jsem si uvědomil, jak je velké to nebezpečí nějaké závislosti na nějaké velké demokratické zemi. A ta druhá věc, která také měla vliv, je, že když jsem potom podruhé jednal s panem prezidentem a předtím jsem měl nějaká další jednání, což byl 19. května, tak jsem pochopil, že kromě jakýchsi interních rozhovorů s čínskými zástupci tady není ochota se vyvázat z té závislosti na Čínské lidové republice a vyvázat se prostě z toho, bych řekl, nerovného vztahu, a tak jsem říkal, nezbývá nic jiného, než ukázat, že existuje horní komora českého parlamentu, český Senát, který na ty věci má jiný názor a my si myslíme, že je potřeba ukázat ten jeden ze základních rysů české zahraniční politiky, která vlastně byla konstruována Václavem Havlem a Jiřím Dienstbierem, to znamená, že si uvědomujeme hodnotu svobody, hodnotu demokracie, hodnotu ústavnosti, hodnotu vlády, práva, a proto v tomto směru se budeme i chovat, a to přesně také vlastně v sobě symbolicky nese ta cesta na Taiwan.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Mělo na vaše rozhodnutí vliv také chování diplomatů Čínské lidové republiky zde v Praze a v České republice toho zastoupení.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Ano, mělo docela významný vliv, protože si nemyslím, že je možné, aby nějaká země, nějaké druhé zemi nařizovala, co smí nebo nesmí, ať je to focení před taiwanskou vlajkou nebo blahopřání k inauguraci prezidentce Taiwanu, nebo dávání rozhovoru s ředitelem kanceláře předsedy Senátu, to všechno je výsostný rozhodnutí českého Senátu, respektive České republiky a nikoliv, nemůže to být tak, aby někdo jiný říkal, jak to má být.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Pane předsedo, co by mělo být hlavní náplní vaší cesty na Taiwan?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Tak jsem řekl, ty věci jsem vyjmenoval, to znamená jednání o hospodářské spolupráci, měla by tam být nějaká podnikatelská fóra, kolik se jich podaří uskutečnit, uvidíme, potom je to. Jednání o vědeckotechnické spolupráci, o spolupráci v oblasti IT technologií, o spolupráci v oblasti vzdělávání. A samozřejmě předpokládám, že se potkám i s nejvyššími politickými představiteli Taiwanu, ono to moc dobře jinak není možné, pokud pojedu na Taiwan jako druhý nejvyšší ústavní činitel, tak to adekvátní přivítání je na místě.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Status této cesty, to bude oficiální návštěva?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Je to oficiální návštěva se vším všudy, s vládní letkou, s podnikateli, se zástupci té vzdělanostní sféry, vědecké sféry, podnikat... A jako taková věc, která se snad podaří, předběžný příslib mám, tak věřím, že s námi pojede i Věra Kuberová, manželka Jaroslava Kubery, protože já to považuji i za jakési symbolické naplnění toho, co už vlastně, o což usiloval Jaroslav Kubera, takže i to tam má jakousi takovou tu linku, řekněme, té kontinuity fungování a práce v Senátu.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Tedy bude to vládní letadlo, vše je konzultováno s ministerstvem zahraničí, je to v rámci zahraniční politiky České republiky?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
To musím pořád dokola vysvětlovat, já jsem teprve dnes oznámil, že pojedu. A pokud neudělám oficiální oznámení, tak dost dobře není možné, aby došlo k oficiálním jednáním ohledně toho, zda bude nebo nebude vládní letadlo, ohledně toho, kdo pojede či nepojede. Samozřejmě nějaké oťukávání proběhlo, ale ty oficiální dopisy, oficiální žádosti, oficiální vyhodnocování toho, kdo se z podnikatelů účastní či nikoliv, zúčastní se akademické sféry, to začíná až nyní, jo, to znamená všechny věci, které doposud byly byly, byly neoficiální a já vlastně nemám žádné přesné a jasné informace, jak to celé bude, ale mám docela dobrou představu o tom, že ten zájem tady je, a věřím, že se ta mise podaří uskutečnit a že bude úspěšná.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Velmi zjednodušeně, Taiwan má u nás svoji kancelář, která zastupuje obchodní a kulturní zájmy, podobnou kancelář má Česká republika na Taiwanu. Česká republika oficiálně Taiwan neuznává, z evropských zemí je to jenom Vatikán. Tato cesta nic nemění na přístupu České republiky a zahraniční politiky, tedy vlastně jedné Číny.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
No, na zahraniční politice nic nemění, protože vládní nebo zahraničí politiku České republiky určuje vláda, respektive ministr zahraničních věcí. To, co se někdy děje, je, že ta parlamentní zahraniční politika může v nějakém okamžiku zdůraznit některé rysy zahraniční politiky, které, bych řekl, jsou dlouhodobě principem, což v našem případě je třeba ta obhajoba lidských práv a svobod a ta víra ve své vlastní síly, že jsme národ, který si věří. A pokud se třeba horní komoře, což je český Senát, zdá, že některý, některé ty principy dostatečně nezdůrazňujeme, tak to můžeme udělat tím, že vznikne i zahraniční cesta, která je trošku jako rozšířením toho současného trendu té zahraniční politiky, třeba i na tu návštěvu Taiwanu.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Česko má tedy svoji kancelář na Tcaiwanu. Taiwan u nás. Vy už jste naznačil, zmínil jste i objem vzájemné obchodní výměny. Zatímco, a to jsou údaje Českého statistického úřadu k roku 2017, tak přímé investice Čínské lidé lidové republiky jsou v řádech stovek milionů, kdežto Taiwanu v řádech miliard. Je to, je to opravdu velký nepoměr, který ze segmentu, například té obchodní výměny nebo průmyslu, byste rád například při sestavování té, toho vašeho doprovodu při té cestě rád podpořil?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Tak to není přímo práce předsedy Senátu, ale jenom když se pokusím třeba některé resorty říci, tak určitě jsou to teda IT technologie a například i spolupráce v oblasti zdravotnictví, to si myslím, že jsou věci, které by nás měli zajímat, neboť Taiwanci jsou v tomhle tom směru velmi dobří, je to možná dáno třeba i trochu historicky nebo tím, s čím se setkali, takže tyto věci si myslím, že bychom měli s nimi konzultovat a máme se tam čemu učit.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Čínská lidová republika, jemně řečeno, nevidí ráda, pokud někdo jede na Taiwan, někdo má vztahy s tímto územím, s tímto ostrovem, který Čínská lidová republika považuje za vzbouřenou provincii od roku 1949 a zároveň tedy Čínská lidová republika upozorňuje na možné důsledky. Jaké by to mohly být důsledky, respektive ptám se na to i vnitropoliticky, proč se tolik politiků a tolik lidí obává důsledků, když čínské investice jsou opravdu menší u nás. Jde o české investice v Číně?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já se přiznám, že to přesně zmapováno nemám. Je pravdou, že Čínská lidová republika v tom čínském dopise vyhrožoval, že čeští podnikatelé, kteří podnikají v Číně, budou muset tu návštěvu platit. Já si ale myslím, že je velmi důležité, abychom si uvědomili, že ten základ prosperity a ten základ, na kterém je postavena Česká republika, jsou právě ta nezávislost, svoboda, demokracie a že pokud bychom jí tedy neměli, a tím nemyslím jenom Českou republiku, ale celou Evropu, tak bychom neměli tu životní úroveň, ze které se dnes můžeme těšit. A pokud my připustíme, že budeme omezovat, ořezávat ty demokratické hodnoty, ty hodnoty, které souvisí prostě s tou nezávislostí a svobodou a budeme, připustíme, že nám někdo bude nařizovat, co máme dělat, tak přijdeme nejen možná o ty investice, které máme v Číně, ale přijdeme obecně o nějakou životní úroveň a nakonec třeba i o svobodu, a to si myslím, že nelze připustit, takže je potřeba v nějakém okamžiku slušně, pokorně, vstřícně ukázat, že to jsou hodnoty, přes které takzvaně nejede vlak.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Bude součástí, nebo může být součástí vašeho programu na Taiwanu také poděkování za dar, který tato země poskytla Česku v době té akutní koronakrize, byly to zdravotnické pomůcky.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já jsem už za ten dar děkoval, ale samozřejmě předpokládám, že v nějakých těch vystoupeních, která tam zřejmě budou a čekají nás, tak to zmíním, protože je slušností, když někdo vám pomůže zdarma, dá vám roušky nebo ventilátory, tak za to poděkovat. A byť jsme to už udělali tady v České republice, tak není důvod nezopakovat na Taiwanu.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Jste připraven také na kritiku a případné protesty příznivců Čínské lidové republiky u nás, i mezi politiky samozřejmě?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Věřím, že připraven jsem. Nevím, zda jsem připraven dostatečně, i to byl jeden z důvodů, proč jsem, proč jsem vlastně dlouhodobě tu cestu zvažoval a připravoval všechny okolo sebe na to, že to nemusí být vnímáno jenom pozitivně, takže snažil jsem se připravit, jak nejlépe jsem uměl. To, jak se mi to povedlo, se teprve uvidí.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Měla by podle vás Vláda České republiky se více ohrazovat nebo jednat více sebevědomě právě vůči, například postupu čínských diplomatů v záležitostech, o kterých mluvíme.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já bych se nerad motal v kruhu, ale já jsem přesvědčen, že opravdu je velmi důležité, abychom si znovu uvědomili, že ty hodnoty, na kterých je prosperita České republiky, a to nejen prosperita ekonomická, ale prosperita sociální, prosperita zdravotní, prosperita, která souvisí, řekněme, s nějakou úrovní vzájemných vztahů, které tady máme, na kterých je postavena, tak jsou to ty základní evropské principy a hodnoty. Teď se omlouvám, budu je znovu opakovat, to znamená, je to ta parlamentní a zastupitelská demokracie v našem případě, je to ta svoboda, je to vláda práva, je to ta ústavnost, je to suverenita, je to nezávislost a my je musíme hájit a pokud něco by česká vláda měla dělat, tak by měla dělat všechno pro to, aby nebylo ukrajováno z té svobody, aby nebylo ukrajováno z té, z té moci, řekněme, třeba těch zastupitelstev, kde teď jsme byli svědky toho, že se jim vezmou peníze a budou se jim dávat prostřednictvím dotací, to je přesně ukrajování moci ze zastupitelstev, ze samosprávy, a to všechno bychom dělat neměli, protože v tom okamžiku oslabujeme tu Českou republiku jako celek a vlastně zaděláváme na to, aby se to jednou projevilo i v té prosperitě, v té ekonomice, v tom relativním blahobytu, ve kterém žijeme, samozřejmě je k tomu poměrně dlouhá cesta, než se to projeví, ale je to evidentní, že tomu tak je. Vemte si, kam vedlo budování socialismu a komunismu v Sovětském svazu, až hladomoru. Já to nechci přehánět a nechci tím vyhrožovat, ale to jsou historické příklady, které jsou platné a my přece bysme na to neměli zapomínat. A pokud, mně je 60 let a všechno si to pamatuju, tak přece nemůžu najednou říct, mě to nezajímá, já na Taiwan nepojedu, budu si tady sedět v kanceláři, pobírat si svý groše a hlavně, hlavně se starat o to, abych neměl žádný starosti a aby mi nikdo nepsal, že dělám věci, který bych dělat neměl.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Domnívá se Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu České republiky za ODS, který je hostem interview Plus. Já se s dovolením ještě, pane předsedo, vrátím k té návštěvě, která by měla tedy proběhnout od 30. srpna, tuším, že jste na tiskové konferenci říkal asi do 5. září by měla trvat. Teď budu citovat: "Taiwan nemůže souhlasit s tím, aby se stal součástí Číny. Podle jejího modelu jedna země dva systémy," to prohlásila znovu zvolená taiwanská prezidentka, paní Cchaj Jing-wen 20. 5. a složila přísahu druhém funkčním období. Dodala, že obě strany mají povinnost najít cestu, jak dlouhodobě vedle sebe žít a jak zabránit vystupňování nepřátelství a neshod. Budou i vztahy mezi Taiwanem a Čínskou lidovou republikou tématem vaší cesty, nebo jednání s paní prezidentkou, se kterou, jak jste řekl, se asi setkáte?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já nevím. Já hlavně chci říci, že proti obchodním vztahům s Čínskou lidovou republikou nic nemám, pokud by mě Peking pozval na jednání o obchodních vztazích Česka a Čínské lidové republiky, tak já do Pekingu pojedu a budeme tam jednat a budeme hledat všechny možnosti vzájemně výhodné spolupráce. To nakonec říkal i Jaroslav Kubera, klidně pojedu do Pekingu a potom na Taiwan, ale jestli já tu mám řešit s taiwanskou prezidentkou vztahy Taiwanu a Čínské lidové republiky, to si teda úplně nemyslím. Já si myslím, že je to tak, že my bychom měly se chovat svobodně a svébytně, že bychom měli podporovat demokratické systémy, že bychom měli se snažit vzájemně výhodně spolupracovat, ale není to tak, že my bychom někam měli vyvážet nějakou demokracii, nebo nějaké svobody, a tak dále, protože, pokud to není vnitřních záležitostí té země a vnitřním přesvědčením té země, tak to nekončívá dobře, takže v tomhle tom směru já bych byl velmi opatrný a rozhodně toto ten cíl cesty není, abysme my s paní prezidentkou se bavili o tom, co čínská není. Já se do vztahů Čínské lidové republiky a do politiky Čínské lidové republiky nechci plést. Já se snažím chránit naše evropské české hodnoty a principy.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Pane předsedo, vy jste uvedl, že součástí té cesty by měla být nejenom tedy kulturní výměna a také podnikatelská delegace, ale samozřejmě i spolupráce v oblasti vědy, a tudíž počítáme i univerzitní spolupráce nebo spolupráce vysokých škol. S kým spolupracujete, koho byste rád propojil například i s taiwanskými univerzitami?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
To jsou ty věci, které teprve budou v jednání. Já předpokládám, že určitě půjde nabídka nebo už šla české Akademii věd. Předpokládám, že bude nabídka třeba i České konference rektorů, aby si jednotlivé vysoké školy či univerzity rozmyslely, zda to pro ně je nebo není výhodné se na Taiwan podívat a případně tam nějakou spolupráci připravit, také mě informoval pan prof. Drahoš, senátor, že již se někdy na konci října zúčastní jakéhosi Česko-taiwanské, Česko-taiwanského technologického fóra, kdy by ta spolupráce se měla začít rozvíjet, to znamená, já si myslím, že ten prostor pro ten rozvoj té spolupráce tady je a ta příprava té cesty může třeba ukázat některé další možnosti.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Pane předsedo, cítíte v Senátu, nejen tedy oficiálně, ale i neoficiální podporu pro tento váš záměr, který jste dnes ohlásil mezi senátory a senátorkami?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Podporu cítím, jsem za ní vděčný nakonec hlasování v Senátu, 50 senátorů bylo pro usnesení, ve kterém doporučují senátoři a senátorky předsedovi Senátu uskutečnit s podnikatelskou delegací cestu na Taiwan, jsem za to vděčný a jak už jsem říkal několikrát, jsem přesvědčený, že tím pádem Senát plní svojí svojí roli, to znamená ochránce svobody a demokracie.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Vy jste v úvodu řekl, že ty vnitropolitické důvody, že dochází k jistému opět názorovému střetu v této zemi v pohledu na hodnoty, na život. Je v tuto chvíli tedy podle vás, na demokracii, Senát mnohem důležitější, než byl třeba před 15 lety?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Je to tak, že Senát je pořád důležitý, akorát někdy je to více a někdy méně vidět. Teď je to možná více vidět.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Rozumím. A chystáte v rámci tedy i své agendy v Senátu podobné, řekněme, podobné akce a podobné cesty nebo podobná, podobné projekty, jako je ten taiwanský v tuto chvíli.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Petr Pithart řekl, že Senát kromě jiného, kromě jiného, to zdůrazňuji, je takový hasicí přístroj, to znamená, já si nemyslím, že hasicí přístroje je potřeba používat příliš často, rozumíme si, tak si to nemyslím. Co si myslím, je, že by bylo dobré, abychom dokázali v Senátu více občany informovat o tom, co děláme a k čemu tady jsme, že kromě té kontroly zákonů, kromě veřejných slyšení, která mohou upozorňovat na některé problémy České republiky, ať je to třeba stárnutí populace nebo, nebo zhoršování životního prostředí, tak jsou tady i situace, kdy Senát hájí právě ty základní principy, o kterých jsem tady už několikrát mluvil, tak je nebudu opakovat. A ta situace podle mě nachází, nachází dnes, nebo nadešla dnes.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Není tedy náhodou, že jsou u nás politici, kteří stále existenci Senátu zpochybňují?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Když někdo zpochybňuje existenci Senátu, tak potom tu jeho roli vnímá jinak. A je to velmi nebezpečné, protože by se mohlo stát, že potom budeme bez Senátu. A pak se může stát, že se ukáže, že také v Poslanecké sněmovně je moc poslanců, protože se tam všechno příliš zdržuje a příliš žvaní, tak bysme mohli třeba Poslaneckou sněmovnu zmenšit, nebo taky zrušit, a pak je to jako v tom, v té jedné historce, že vždycky, když chtěli někoho odvést, tak ty ostatní nic neříkali, prostě jich se to netýkalo. A potom, když chtěli odvést, respektive zrušit jeho, tak už nebylo nikoho, kdo by se ho zastal, jestli mi rozumíte. Takže já na tuhle tu plíživou demontáž demokracie a parlamentní demokracie v České republice jsem velmi alergický a velmi bych před ní varoval.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Opravdu hrozí demontáž?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Já nevím, jestli hrozí nebo ne, ale hlasy o tom, že by bylo potřeba některé prvky té parlamentní demokracie upravit, nebo třeba i zrušit, existují. Víte o nich vy stejně jako já. Já si myslím, že je potřeba proti tomu se zásadním způsobem ohradit je to velmi nebezpečné.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Říká Miloš Vystrčil, předseda Senátu Parlamentu České republiky, který věnoval čas Českému rozhlasu Plus, konkrétně pořadu Interview Plus. Děkuji vám, ať se vám daří. Na slyšenou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Taky děkuju. Na slyšenou.


Jan BURDA, moderátor
--------------------
Za pozornost děkuje též Jan Burda.

Přílohy