Rozhovor: Vystrčil o úložišti v kraji: Stát by neměl jít proti obcím

21.02.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: David Kratochvíl


Byl učitelem, starostou Telče, hejtmanem kraje a od roku 2010 se stal za Jihlavsko také senátorem. Jak se Miloš Vystrčil dívá na úložiště vyhořelého jaderného paliva, které může vzniknout na jednom ze třech míst Vysočiny?

* Geologický průzkum území chce Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v ideálním případě realizovat v celkem sedmi lokalitách. Jak vnímáte fakt, že na Vysočině leží hned tři z nich?

Můj názor je dlouhodobě stejný. Pokud se stát nedokáže s obcemi dohodnout, tak by hlubinné úložiště na jejich katastrálním území budovat neměl.

* Jenže už za šest let se má vybrat hlavní a záložní varianta pro výstavbu úložiště. Podaří se to, když prakticky ve všech lokalitách na toto téma panuje davová hysterie?

Problém je podle mého v tom, že diskuse ze strany státu začaly, řekl bych, docela nešťastně, a teď obecně panuje velká nedůvěra všech obcí k tomu, že komunikace s nimi na toto téma bude probíhat tak, aby pro ně byla důvěryhodná. Vnímám to tak, že obě strany si nevěří. Vidím v tom problém, protože pokud chcete najít kompromisní řešení, tak si obě jednající strany musí věřit. Zatím se mi zdá, že se to nedaří.

* Je ale vůbec v silách představitelů SÚRAO získat u představitelů samospráv důvěru zpět?

Vždy je mnohem těžší nedůvěru odbourávat, než začínat s čistým stolem. Správa úložišť radioaktivních odpadů se bude muset hodně snažit. Na druhé straně ale nemají jen odpůrce. Vím, že vybudování úložiště vyhořelého jaderného paliva v lokalitě Hrádek má i své příznivce nebo řekněme lidi, kteří se na to dívají jiným pohledem než třeba Hojkov a podobně.

* Buďte konkrétní…

Rohozná, možná ještě Dolní Cerekev.

* Jak by podle vás mělo SÚRAO postupovat zvlášť, když ještě letos chce zahájit průzkum na všech lokalitách?

Rozhodně by to mělo probíhat tak, že obě strany zasednou k jednacímu stolu. Řeknou si jasná pravidla, sdělí si pro a proti, a teprve poté se budou rozhodovat. Stát by ale opravdu neměl jít proti vůli zastupitelstva. To je věc, která je překročitelná jen v naprosto výjimečných případech.

* Dá se aktuální situace ohledně realizace úložiště vyhořelého jaderného paliva srovnat s tou, která na Vysočině panovala před lety v době, kdy nastal boom výstavby větrných elektráren?

Vždycky když chcete něco prosadit nebo naopak zastavit, tak je to o nějakých emocích a odvaze. Ti, co jsou v dnešní době proti úložišti, jsou mnohem odvážnější a emotivnější než ti, kteří jsou pro jeho realizaci. Potom se lidé automaticky staví na stranu těch odpůrců. Nevím, jestli je v silách někoho, aby problematiku hlubinného úložiště vysvětlil tak, aby lidé názor změnili.

* Mnohé Telčany jste ale proti sobě jako senátor a zastupitel města popudil, když jste zvedl ruku pro výstavbu druhé bioplynové stanice v Telči…

Pro bioplynku v Telči bych nikdy nehlasoval, kdyby nám tam neslíbili infrastrukturu pro průmyslovou zónu, která tam vznikne, a levné teplo pro ni. Bioplynová stanice sama o sobě jako taková je malou přidanou hodnotou, kterou by Telč získala, pokud by tam nebyla věda a výzkum. Vždycky je to o tom, jestli si to lidé uvědomí, jestli si to vyříkají a jestli to přijmou, a nebo ne.

* Odpůrci výstavby ale argumentovali rychlostí jejího schválení. Zatímco na prvním zasedání zastupitelstva jste realizaci odmítli, na druhém, ani ne za měsíc, jste už ale výstavbu posvětili. Proč takový názorový obrat, navíc v tak krátkém čase?

Je to o tom, jestli lidé dostanou všechny informace, a na prvním zasedání zastupitelstva všechny informace nezazněly. Podle mě to nebylo celé prodiskutované. Možná proto, že se někomu nechtělo.

* Aktuálně se na veřejnosti skloňuje ještě jedno téma, a to přímá volba prezidenta. Vy jako senátor patříte mezi její zastánce?

Mě se každý ptá: Proč chceš, aby se prezident volil přímo? Je to z více důvodů. První je ten, že zmanipulovat pět milionů voličů je obtížnější než 281 poslanců a senátorů. To je jednoznačné. Na druhé straně vím, že i přímá volba má i své nevýhody.

Přílohy