Rozpočet opozice uznala, ale pro nehlasovala

14.12.2011

Právo | 14.12.2011 | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: Jana Pechová


Kraj Vysočina má rozpočet pro rok 2012. V úterý 13. prosince ho schválili krajští zastupitelé. Navzdory vysokému hodnocení práce na strategickém dokumentu se však opozice hlasování zdržela. Rozpočet totiž počítá s placenými posty pro tři funkce obsazené komunisty. Ti od voleb v roce 2008 umožňují menšinovou krajskou vládu ČSSD.

Hejtmanův první náměstek Vladimír Novotný využil projednávání posledního rozpočtu v tomto volebním období ke krátkému exkurzu do historie.

Připomněl zastupitelům situaci, v níž levice otěže přebírala: nová krajská reprezentace tehdy odmítla akceptovat relativní optimismus ministerstva financí, a i přesto se hned v prvním roce musela vypořádat se 440miliónovým propadem v příjmech.

Navzdory realitě dokázal kraj zvýšit intenzitu investic, což pomohlo podnikatelům, a v roce 2010 dokonce dokázal vytvořit nejvyšší přebytek v historii celku, ač příjmy nepřesáhly rok 2008.

Největší díl výdajů v novém krajském rozpočtu Vysočiny zaujímají tradičně přímé výdaje v krajských a obecních školách; stát by na ně měl, jako letos, do kraje poslat skoro 3,7 miliardy Kč. Na dopravu, která je druhou největší krajskou výdajovou kapitolou, je vyčleněno skoro 1,5 miliardy Kč.

Opozice se v diskusi vyjádřila o přípravě rozpočtu s velkým uznáním.

„O rozpočtu se dá říct spoustu dobrého a kladného. Je dobře postavený, realistický a dobře prodiskutovaný,“ uvedl například Miloš Vystrčil, šéf zastupitelského klubu ODS.
Vedle dvou drobnějších připomínek, týkajících se seniorpasů a objemu peněz pro fond kultury, ale přiznal, že hlavní překážka pro souhlas leží v kapitole Krajské zastupitelstvo.

Návrh pravice neprošel

„Navrhujeme zrušit placené funkce předsedů finančního a legislativního výboru a předsedy bezpečnostní komise. Návrh nemá jen politický rozměr. Ušetřili bychom tři milióny korun v přímých výdajích,“ uvedl Václav Kodet (KDU-ČSL).

Diskutéři z řad KSČM a ČSSD nazvali požadavek opozice evergreenem, přičemž Karel Tvrdý (KSČM) směrem k opozici adresoval ostrý výstup, v němž pravici pohrozil, že její současné postavení a ztráta mocenských pozic nemusí trvat jen čtyři roky. „Nepřeji vám, abyste se museli vyrovnávat se situací, které KSČM čelí od roku 1989,“ zahřímal. Kodetův protinávrh podpořilo jen 14 lidí z 45členného zastupitelstva, naopak pro rozpočet hlasovalo 29 zastupitelů. Proti nebyl podle avíza nikdo: celá opozice se ale hlasování zdržela.

***

Je dobře postavený, realistický a dobře prodiskutovaný šéf klubu ODS

Přílohy