Rozšíření úřadu má pomoci i parkování

13.09.2017

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: Jana Pechová 


Krajský úřad Kraje Vysočina v Jihlavě začne opět chystat prostorové rozšíření svého sídla, tentokrát by ale nemělo jít o záměr megalomanský a jeho realizace by mohla přispět i ke zlepšení situace s parkováním pro veřejnost.

V úterý se na tom shodli krajští zastupitelé. „Asi to přesáhne další volební období. Budete o všem informováni,“ ujistil hejtman Jiří Běhounek (nez. za ČSSD) zastupitele krátce po široké podpoře návrhu.

Ten počítá s přípravou dostavby sídla krajského úřadu na místě někdejších kasáren kpt. O. Jaroše. Zatím prázdný pozemek v sousedství sídla kraje má kraj ve svém vlastnictví a jeho využití k těmto účelům intenzivně připravoval už před třinácti lety.

Že prostory zrekonstruovaných Žižkových kasáren stačit nebudou, už totiž bylo patrné při kolaudaci díla. To by prý bývalo kapacitně stačilo samosprávě, narůstající státní administrativa si ale záhy vynutila rozšíření úřadoven o čtyři další budovy.

Dislokace pracovišť však přináší provozní potíže i zbytečné náklady navíc, přičemž zejména stará budova u křižovatky Žižkovy a Seifertovy ulice, sídlo odboru regionálního rozvoje, volá po závratné investici. „Oprava je tam za sto miliónů korun. Je to totiž vlhké a plesnivé, jediným řešením je to zbourat a postavit nové,“ uvedl hejtman.

Zastupitelé vesměs uvítali hejtmanovu doplňující informaci, že při hledání nového řešení úřad nebude vycházet z dosavadních záměrů – architektonické studie z roku 2004 ani z projektu o pět let mladšího.

Tehdy kraj hledal možnost napasovat výstavbu na nějaký dotační titul či podíl soukromých investic a velkoryse pojatá řešení počítala se skloubením úřednického sídla se základnou pro vědu a techniku či s kongresovým centrem. Nic z toho se ale nakonec nepodařilo dotáhnout do konce. „Varuji před megalomanskými návrhy.

Například hvězdárna do centra Jihlavy nepatří,“ kvitoval odklon od tehdejší cesty Miroslav Houška (KDU-ČSL).

Naopak se zájmem byla přijata hejtmanova poznámka o tom, že mezi několika alternativními návrhy by mohla být i možnost spoluvýstavby parkovacího domu pro veřejnost, což by lokalitě širšího centra Jihlavy významně pomohlo. Na takový komentář k návrhu usnesení pozitivně reagoval i jindy neústupný kritik Ota Benc (ODS).

„Pokud nedojde k zásadní debyrokratizaci systému, krajský úřad další prostory potřebovat bude,“ posteskl si Miloš Vystrčil (ODS) s tím, že navržený způsob hledání řešení zároveň ukáže možnosti optimálního využití dnes prázdného pozemku.

Přílohy