Růst státního dluhu je enormní, stěžuje si předseda Senátu

01.06.2022

Rádio ZET | 18:25 | Rubrika: Interview Martina Kováře | Autor: Martin Kovář


,,Situace, ve které se nacházíme, je velmi výjimečná. Okolnosti se do ní promítají. Hospodářství nevypadá tak, jak jsme zvyklí. Je třeba pomoci těm nejzranitelnějším. Neříkám, že se vše povede na 100 %, ale vláda dělá, co může,” konstatuje předseda Senátu Miloš Vystrčil, který byl hostem Interview Martina Kováře.  

Vláda schválila příspěvek 5000 tisíc na dítě do 18 let rodinám s nižším jak milionovým příjmem. ,,Schvaluji toto rozhodnutí. Nebudu říkat, že je to ideální řešení, nebudu říkat, že bych udělal něco lépe. Ale když se podíváme na rozsah pomoci, tak její předpokládaný rozsah v roce 2022 je 100 miliard korun. Vláda dělá, co může, ale je potřeba zavést strukturální změny. Důležité je zbavit se příčin,” říká Vystrčil a dodává:,, Růst dluhu je enormní a nemůžeme v něm zůstat dlouho.”

Našel by ale i výtku k aktuální vládě,,: Vláda dělá takové věci, které jsou správné, i když by to mělo znamenat ztrátu popularity. Je třeba věci více vysvětlovat, komunikovat s občany. Ventilovat, jaké jsou možnosti do budoucna.”

Zda Miloš Vystrčil uvažuje o kandidatuře na prezidenta se dozvíte v celém rozhovoru s Martinem Kovářem:

Odkaz na článek a celý rozhovor.

 

Textový přepis rozhovoru:

Martin Kovář, moderátor
--------------------
Od roku 1991 je členem ODS. Od roku 2014 byl její místopředseda. V letech 1998 až 2001 starostou Telče. Potom letech 2004-2008 hejtmanem Kraje Vysočina. Od roku 2010 je senátor a hlavně od únoru 2020 jeho předsedou. Dnešním hostem Interview Martina Kováře na Rádiu Zet je Miloš Vystrčil. Pane předsedo, přeji vám dobrý podvečer.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Hezký podvečer.

Martin Kovář, moderátor
--------------------
A děkuju vám moc, že jste si udělal čas na naše posluchače. Máme 3 velká témata, která jsou aktuální. Občany České republiky, začneme tím prvním, trápí vysoká inflace, vysoké ceny energií, pohonných hmot, tak jako dlouho ne. Opozice vládu dost milosrdně kritizuje, že toho pro občany udělá reálně málo, že vládní deštník je dirává věc. Jak na takovéhle výtky reaguje, když tomu musíte čelit třeba se svými voliči, nebo když se potkáte s kolegy z opozice, co jim na to říká se.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Ještě jednou dobrý večer. Jednak musím říci, že ta situace ve které se nacházíme, je naprosto výjimečná poté, co jsme téměř překonali covid, tak přišla agrese Ruska na Ukrajině, a to všechno se do té situace promítá. To znamená, to je asi první věc, kterou je dobré, když si všichni uvědomíme. Teď jde o to, že pokud jsme v situaci, kdy to hospodářství nefunguje, jak jsme byli zvyklí a kdy dochází k tomu, že máme poměrně vysokou inflaci a trápí nás vlastně všechny vysoké ceně energií, je obava o tom, jak to bude s obilím, které je dneska na Ukrajině, zda se ho podaří vyvézt do některých částí světa, kam když ho nevyvezeme, tak hrozí hladomor¨, tak že je potřeba pomoci těm nejzranitelnějším, těm, kteří vlastně jsou nejvíc ohroženi. To si myslím, že se ta vláda snaží. Neříkám, že vždycky se všechna opatření povedou 100%. Na druhé straně, pokud se podíváme na rozsah té pomoci, tak její předpokládaný rozsah v roce 2022 je 100 miliard korun tzn. zdá se, že ta vláda dělá, co může, ale kromě samozřejmě toho, že bude pomáhat nejzranitelnějším je potřeba i připravovat nějaké strukturální změny, nějaká krátkodobá, střednědobá, dlouhodobá opatření.


Martin Kovář, moderátor
--------------------
Děkuju. Kritika se snáší hlavně nebo mimo jiné taky na tu jednorázovou pomoc, pomoc rodiny s dětmi, těch 5000 na dítě. Opozici říká, že to jednak strašnou dlouho trvá, že se to vyplatí až v srpnu a taky říkají, a to neříkám jenom opozice, řada publicistů, novinářů, že to mělo být vyplaceno menšímu počtu rodin a příspěvek měl být vyšší, adresnější. Dokonce i bývalý politik Miroslav Kalousek, který řekl na sociálních sítích, bojuji za vládu, tak říkal probůh, tohleto je strašná věc. To se strašně nepovedlo, co říkáte na takováhle slova?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já se přiznám, že jdenak jsem pořád ten zákon, který umožní, aby byla vyplácena 5 000 Kč na dítě rodinám, které mají menší hrubý příjem než 1 milion korun neviděl. A druhá věc,  já jsem přesvědčen, že pokud máme pomáhat určitě těm nejzranitelnějším, ale zároveň nelze zapomínat i na nižší střední třídu, případně na lidi, kteří mají děti a kteří vlastně se starají o to, aby do budoucna tady byli lidé, kteří budou zase vytváří hodnoty a třeba tím, že odvádí daně umožňovat slušné důchody pro budoucí důchodce a podobně. Tzn. já nebudu říkat, že to je ideální řešení, nebudu říkat, že se nedalo vymyslet něco ještě lepšího. Na druhé straně, pokud bylo potřeba okamžitě pomoci a okamžitě pomoci třeba s některými problémy, které dnes existují třeba v případě u některých rodin platby za energie, tak těch 5 000 Kč si myslím, že každý uvítá. Do budoucna souhlasím s tím, že bychom na to měli jít nějakým systémovějším způsobem a zkusit opravdu rozlišit, kdo tu podporu potřebuje nejvíce a kdo méně a hlavně, jak jsem říkal, je potřeba odstraňovat ty příčiny a ne to dělat tak, že se budou dávat peníze, protože některé věci nefungují jak mají nebo dochází k obrovské inflaci, anebo jsou ceny energií mnohem vyšší, než by člověk čekal, že ty výrobní náklady na elektrickou energii tak vysoké nejsou. To je všechno způsobeno nějakými událostmi, jednou z nich určitě bude ruská agrese na Ukrajině, ale potom je to otázka toho, jak dneska vlastně funguje burza s energiemi, a zda v této věci opravdu není možné třeba formou nějakého státního obchodníka s energiemi pomoci tomu, že i těmito systémovými opatřeními třeba snížíme cenu těch energií nebo umožníme, aby v České republice byly nějaké solidární tarify, které těm, co šetří s energiemi a co žijí normálním způsobem života, umožní čerpat nebo platit za energii v rámci tzv. sociálního tarifu třeba do dvou megawatthodin ročně nějakou nižší cenu, než potom se platí, pokud někdo spotřebovává té energie zbytečně mnoho.


Martin Kovář, moderátor
--------------------
Pane předsedo, já jsem tohle všechno ptám proto, že na podzim a v zimě čekají Českou republiku hned několikery volby a případná složitá sociální situace rodin, které třeba na takovou situaci nejsou zvyklí, by výrazně mohla ovlivnit výsledky voleb. Vláda ma sice v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinou, 108 hlasů je luxusní na české poměry, ale ve volbách velké množství hlasů propadlo, v těch podzimních, a to se nemusí, tak nejspíš nebude opakovat. Myslíte na to ve vládě, jste si vědomi toho, že ta většina je ve skutečnosti křehčí než na první pohled vypadá.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Tady bych se držel toho, co kdysi řekl pan premiér Fiala. My musíme hlavně dělat takové věci, které jsou správné. A pokud to krátkodobě znamená třeba ztrátu popularity, ale je to správná věc, která dlouhodobě zajistí prosperitu nebo rozumný vývoj v České republice, tak bychom měli být schopni se toho odvážit a měli bychom být schopni to zejména potom vysvětlit. Já sám si myslím, že pokud něco bych měl vytknout, tak je to nedostatek komunikace. Myslím si, že je potřeba ještě více ty věci vysvětlovat, vysvětlovat proč se některé věci dělají, jakým způsobem chce vláda do budoucna zabránit dalšímu třeba navyšování cen nebo zajistit dostatek plynu či elektrické energie za dostupnou cenu. To všechno jsou věci, které je potřeba vysvětlovat. Vysvětlovat, proč to nejde třeba tak rychle, jak by si někteří přáli. Já si myslím, že asi úplně všichni. A tady vidím rezervy, ale ono to není úplně jednoduché, protože také to musí být tak, že se vypořádate s dezinformacemi a třeba se vypořádáte i s tím, že v některý případech i ta opozice může říkat věci, které nejsou v zájmu této země. Jsou v zájmu těch, co říkají proto, aby zlepšily svůj rating nebo zlepšily pohled na ně z hlediska toho, že chtějí rozdávat, i když na to není, protože ten dluh a růst toho druhu, zejména růst toho dluhu v poslední době v České republice, zejména za Babišovy vlády byl enormní a nemůžeme si ho dlouhodobě dovolit, protože by to znamenalo, že bychom směřovali k nějakému bankrotu nebo nějaké úrovni zadlužení, která potom by už byla v budoucnosti velmi těžko zvladatelná. Zároveň, protože se na to možná zeptáte neříkám, že v současné době jsme předlužení. Není tomu tak, ale ten trend, ta rychlost toho zadlužování je velmi nebezpečná.

Martin Kovář, moderátor
--------------------
Já tomu samozřejmě rozumím, tomu co jste říkal, tomu co říká pan premiér, tomu dělání správných věcí, ale jak napsal ve svých vzpomínkách Moje cesta Tony Blair, abychom mohli dělat ty dobré věci, tak musím být ve vládě. Z opozice se to dělá strašně těžko, proto jsem se také na to ptal.

Martin Kovář, moderátor
--------------------
Dnešním hostem IMK na Rádiu Zet je předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil. Pane doktore, druhým velkým tématem je válka na Ukrajině. Česká republika patří k zemím, které Ukrajině pomáhají, aspoň po mém soudu ze všech možných sil. Je něco, když se na to vy díváte jako předseda Senátu, jako politik Miloš Vystrčil i jako občan České republiky. Co by třeba ještě mohla udělat, co ještě neudělala?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Vždycky toho můžete udělat více, než děláte. A ono to trochu souvisí s tím tématem, které jsem mluvili předtím. Pokud chcete někomu pomáhat, pokud chcete někoho podporovat, tak jednáli se o vládu, tak je potřeba, aby měla podporu většiny, aby měla podporu obyvatelstva. A tudíž, tím pádem ta pomoc a podpora je limitována i tím, že se musíte starat o to, abyste zároveň se postaral o své obyvatele, abyste neztratil jejich podporu. Aby jste v první řadě pracoval pro ně, protože když pro ně budete dobře pracovat, tak je šance, že oni budou podporovat vaše kroky například, když chcete podporovat Ukrajinu nebo když chcete podporovat jiné země, v jejich boji za svobodu a demokracii, nebo když chcete něco prosadit v rámci jednání v Evropské unii. A to je to předčím dneska stojíme. My nesmíme zapomínat na to, jak se v uvozovkách žije našim lidem a zda jsme skutečně schopni zajistit rozumné fungování našeho společenství, pomáhat těm, co to nejvíce potřebují a zároveň myslet i na ty, kteří zaměstnávají další lidi. Dnes a denně musí zajistit peníze na výplatu a to všechno potom, když se podaří, tak je možné pomáhat i té Ukrajině. To znamená v tomto smyslu jsem přesvědčen, že se té vládě, tu rovnováhu mezi podporou Ukrajině a podporou Ukrajinců a mezi podporou obyvatel České republiky zatím nacházet daří, není to vůbec jednoduché, protože je to přesně o tom, že balancujete na tom, abyste přílišnou podporou zahraničí nezpůsobily to, že ztratíte podporu obyvatel ve vlastní zemi, což v důsledku by znamenalo, že byste ani té Ukrajině potom nemohli pomáhat, neboť bez té důvěry v demokratické zemi to nejde, a to je ten úkol, který dneska stojí, stojí před námi. A  jeden z důsledků plnění toho úkolu je, že někdy bývají nespokojení oba, jak ti, kteří chtějí, abyste je podporovali, tak ti, ktetří chtějí abyste se o ně především starali, jestli je mi rozumět a s tím se musí vypořád. To je politika a zase jsme u toho co jsem říkal. Nejdůležitější je toto vysvětlovat, umět to vysvětlit a umět vysvětlit, že i když pdoporujeme někoho vně našeho společenství, že to je pro nás důležité, protože kdybychom tak nečinili, tak by jednou mohlo dojít i nás, ve smyslu třeba nějakýho agresivního chování Ruska a podobně. Na druhé straně zase, že není úplně možné se soustředit pouze na to, že budeme pomáhat vně a nebudeme se starat o naše obyvatele, protože to je základ všeho. Pokud nebude fungovat jako země, pokud nebude prosperovat, pokud nebudeme vyrábět, pokud nebudeme schopni se postarat o své obyvatele, tak potom těžko zmůžeme cokoliv v zahraničí.


Martin Kovář, moderátor
--------------------
Pane předsedo, já na to navážu co teď říkáte, zejména ze strany Francie, to jsou ty opakované telefonáty, často už ironizova nově zvoleného, staronového prezidenta Emmanuela Macrona. A s částí Německa sílí hlasy po a teď říkám, v uvozovkách, diplomatickém řešení války dokonce i za cenu územních ústupků Ukrajiny. Mně osobně jako historikovi to ošklivě páchne a v uvozovkách, starým dobrým appeasementem jak tohle vidíte vy?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já to vidím velmi podobně, aniž bych chtěl, aby vaše otázka byla návodná.


Martin Kovář, moderátor
--------------------
Ani jsem to tak nemyslel. Fakt ne.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já to opravdu, pokud bychom toto připustili, tak to považuju za hrubou chybu, protože jediné, čeho se potom dle mého názoru můžeme dočkat je, že ta agrese a choutky agresora budou narůstat. Mám tím namysli Rusko a ruskou armádou a Putina. A považoval bych to za velmi špatný přístup a velmi špatné řešení. My jsme nadáni historickou zkušeností, tím myslím Československo, Česká republika, která vlastně nás přímo nutí a myslím si, že je naší povinností dělat všechno pro to, abychom dokázali těm zemím, o kterých jste mluvil vysvětlit, že to opravdu, opravdu by nebylo dobré řešení a nebylo by to ani solidární a spravedlivé vůči hrdinnému boji Ukrajinců, kteří dneska bojuji i za celý civilizovaný svět. A kdyby Putin obsadil Ukrajinu během tří dnů, tak možná bychom se divili, kdo by byl na řadu dalším, možná by to byla Gruzie, možná Moldavsko, možná ještě úplně jiné země. A já jsem přesvědčen, že naší povinností udělat všechno pro to, abychom dokázali vysvětlit, že je nutné podporovat Ukrajinu až do situace, kdy vytlačí ruská vojska ze svého území, cokoliv jiného je výhra, byť třeba částečná Ruska, která dle mého názoru z hlediska toho, co se stalo v historii, nemůže vést k ničemu jinému, že buď ihned nebo za nějakou dobu se dočkáme dalšího rozšiřování Ruska, další agrese a nezapomeňme na tu větu Putina, kterou řekl, tuším v roce 2006 poprvé, že největší chybou byl rozpad Sovětského svazu. Starší generace si pamatují, jak velký a rozsáhlý byl Sovětský svaz, které všechny země do něj patřily, které dneska jsou mimo něj.


Martin Kovář, moderátor
--------------------
Dnešním hostem IMK na Rádiu Zet je předseda Senátu Parlamentu České republiky pan Miloš Vystrčil. Pane předsedo, téma, kterému se nemůžeme, kdy se spolu bavíme vyhnout, blíží se prezidentské volby. Vládní koalici, jako celek aspoň to tak v tuhle chvíli vypadá nejspíš společného kandidáta jmenovat nebude, ale jak to v tuhle chvíli vyhlíží. Dokáže si podle vás alespoň trojkoalice Spolu najít kandidáta, na kterém by se ODS, TOP 09, KDU-ČSL shodli. Co myslíte?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já věřím, že koalice Spolu dokáže nalézt shodu na podpoře kandidáta, který by byl důstojným prezidentem. Nemyslím si, že to musí být tak, že ten kandidát nutně bude koalicí Spolu navržen, ale může být koalicí Spolu podpořen, protože vyhovuje těm základním kritériím, které by měl splňovat každý prezident tzn. že bude dodržovat ústavů, že bude dbát na ústavní principy, že bude morální autoritou a že bude schopen v okamžiku, kdy ten národ se nachází v těžké situaci ho povzbudit a třeba i nějakým způsobem motivovat. To si myslím, že jsou důležité věci. Kromě toho samozřejmě, že bude charakterově vyspělý a spolehlivý. To si myslím, že je zaklád. Já věřím, že takový kandidát bude kandidovat a věřím, že třeba jich bude i více a věřím, že koalice Spolu jednoho z nich podpoří, jestli to bude kandidát, kterého přímo vygeneruje a bude jejím kandidátem nebo to bude kandidát, který se rozhodne sám kandidovat a koalice Spolu ho následně podpoří, to nevím, protože ten čas na to, abychom se se všemi kandidáty seznámili ještě je, že ani volby ještě nebyly vyhlášeny.


Martin Kovář, moderátor
--------------------
Teď zase už jsme vždycky na tom, když se o tom spolu bavíme, vždycky na to dojde. Já jsem se vás teď neptám, jestli budete kandidovat nebo nebudete a rozumím, že mi to teď nemůžete říct, ale ptám se, máte už jasno v tom, jestli budete nebo nebudete kandidovat jenom takhle se zeptám?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
To je v podstatě stejná otázka. Jestli se hodlám nebo hodlám kandidovat, já, řeknu to, co říkám, pořád omlouvám se. Mým úkolem, který jsem si dál je udělat teď všechno pro to, abych obstál v těch senátních volbách, které jsou před námi a které budou 23. září a když to dopadne, tak druhé kolo 30. září a do té doby jsem se rozhodl, že o ničem jiném nebudu uvažovat, nebudu přemýšlet a tohle vidím jako svůj hlavní úkol. Snažím se dělat pro to maximum nakonec, ale snad si mohu dovolit říci, že jsem se snažil pracovat pro svůj senátní obvod a pro Senát Parlamentu České republiky celých 6 lét. A teď o těch volbách se dozvím, jak to hodnotí občané, takže to je pro mě dneska rozhodující a jediné, co vám k tomu ještě můžu říci, že je to pro mě i velmi důležitá informace, jak dopadnou ty moje senátní volby pro případné další úvahy, ale nyní je opravdu nečiním. Nedělám to, považuju za důležité soustředit se na senátní volby.


Martin Kovář, moderátor
--------------------
Tak jo, uteklo nám to rychle. S vámi je to takto pokaždé. Pane předsedo, pane doktore, moc vám děkuju, že jste si našel čas pro naše posluchače a přeju Vám příjemný den. Mějte se hezky.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Já taky děkuju, zdravím všechny posluchače Rádia Zet, mějte se pěkně.


Martin Kovář, moderátor
--------------------
Na shledanou. Dnešním hostem Interview Martina Kováře na Rádiu Zet byl předseda Senátu Parlamentu České republiky Miloš Vystrčil. A pokud se vám, milí posluchači, náš pořad líbí, hlasujte pro něj, prosím, soutěži podcast roku budeme za to rádi, hezký den.

Přílohy