S Emilem Zátopkem běžel i exhejtman Vystrčil

28.07.2015

Horácké noviny | Rubrika: Víkend | Strana: 10 | autor: (hu)


MARTÍNKOV – Pocta Emilu Zátopkovi se již od roku 2012, kdy se akce konala poprvé, stala tradiční akcí, na kterou čekají nejen Martínkovští, ale příznivci obce a zdravého pohybu ze širokého okolí. A také recesisti, pochopitelně, protože stejně jako vloni dorazil jeden místní občan i se svou kozou. Ta vyjádřila svůj postoj ke sportování po svém, takže ke slovu muselo přijít i koště.


Nejlepší atlet všech dob by se ale určitě nezlobil. Jak nám s nadšením vyprávěl Pavel Herot, s běžcem se znal a na památku od něho dostal pivní tácek s podpisem a kresbičkou, kde Emila honí manželka Dana s válečkem nad hlavou. Pravděpodobně tím vyzradil tajemství fenomenálních sportovních výsledků, nad kterými dodnes vytrvalci žasnou.
Největší oblibu však od začátku získala Pocta Emilu Zátopkovi u seniorů. Na martínkovské návsi se totiž jen neběhá, případně nechodí, ale také sedí, tlachá, popíjí pivo či Zonka, pojídá klobása… no prostě potkává se. A to navíc s ušlechtilou záminkou. Jak jsme ale před chvílí řekli, památnou kresbičku učinil Zátopek na pivní tácek. Takže… Svých pár koleček přijel pro Emila zaběhnout i bývalý hejtman Miloš Vystrčil. Neokázale, jen tak, sám za sebe.
Dobrý duch se v Martínkově prodral až na oficiální úroveň. Ve středu 27. května navštívila totiž obec hodnotící komise soutěže Vesnice Kraje Vysočina. Ještě toho večera se dychtiví Martínkovští dozvěděli úžasnou zprávu: hodnotící komise Martínkov vyhlásila vítězem soutěže a držitelem nejen zlaté stuhy, ale i titulu Vesnice Kraje Vysočina 2015.
Toť strohá zpráva. Ale slavnostní vyhlášení se vší parádou, kdy do vesnice přijede titul předat hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek bude v pátek 14. srpna. Sláva to bude vskutku veliká, protože právě tento víkend probíhá i tradiční krojovaná pouť, která je pastvou nejen pro oči, ale i pro veškeré chuťové pohárky.
Letošní rok opět slavil rekord. Přišlo 147 účastníků, kteří dohromady uběhli či ušli 926 okruhů, což je 478 742 metrů. Průměrný věk 36,4 let je sice nejmenší, ale pouze o „facku“ než léta předešlá. To že se nejedná ani zdaleka o uzavřenou obecní akci, ale že je skutečně open, dokazují další čísla. Z Martínkova bylo „pouze“ 71 účastníků. Jaké to bude za rok?

Přílohy