Sál v Třešti dnes hostí další nocturno

29.10.2014

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: Zuzana Musilová


Třešť – Sál třešťské základní umělecké školy dnes od devatenácti hodin hostí další nocturno. Na něm se představí Vít Chudý s houslemi a Jakub Jedlinský s akordeonem. „Oba vynikající hudebníky mohli návštěvníci akcí již v Třešti vidět, a to vloni v programu Argentinské tango s Escualo kvintetem,“ řekla Michaela Marešová, vedoucí odboru kultury a propagace třešťského městského úřadu.

Vít Chudý po absolvování konzervatoře v Pardubicích studuje na Akademii múzických umění v Praze v houslové třídě docenta Jindřicha Pazdery. Získal četná ocenění na tuzemských i mezinárodních soutěžích. Má za sebou řadu koncertů za doprovodu Komorní filharmonie Pardubice či Orchestru posluchačů Konzervatoře Pardubice.
Vít Chudý spolupracoval s předními českými dirigenty, jako je například Jaroslav Brych, Tomáš Koutník nebo Marko Ivanović. Je aktivním hráčem v několika komorních sdruženích – v klavírním triu, smyčcovém duu housle a violoncello, duu housle a akordeon. Je stálým členem komorního souboru Barocco sempre giovane. S komorními sdruženími absolvoval mnoho koncertů jak v České republice, tak v zahraničí.
Jakub Jedlinský je úspěšným akordeonistou mladé generace. Po absolvování konzervatoře v Pardubicích studoval na Západočeské univerzitě v Plzni a na Hudební akademii v dánském Esbjergu u Jytte von Rüden. Získal četná ocenění na tuzemských i mezinárodních soutěžích.

Hudba a poezie

Jakub Jedlinský se zúčastnil mezinárodních kurzů a seminářů pod vedením předních osobností svého oboru (B. Dowlasz, J. v. Rüden, N. Sevrjukov). Pravidelně spolupracuje s Českým rozhlasem, účinkuje na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí. Od roku 2008 je pedagogicky činný na konzervatoři v Pardubicích, kde vyučuje hru na akordeon.
„Hudební vystoupení pánů Jedlinského a Chudého doplní poezie Františka Bukvaje,“ dodala Marešová. Vstupenka vyjde na 100 korun, děti a senioři platí 80 korun. Akci pořádá Třešť a Základní umělecká škola Třešť, záštitu převzal senátor Miloš Vystrčil.

Přílohy