Šance Kuby na premiéra klesá, ODS vadí jeho minulost

18.06.2013

aktualne.cz | Rubrika: Politika - Domácí | Strana: 0 | Autor: kub, nem


Ve hře jsou nyní především jména ministrů Blažka a Stanjury

Praha - Spojenectví mezi prvním místopředsedou ODS Martinem Kubou a "kmotrem z Hluboké" Pavlem Dlouhým a policejní akce u ministerského poradce budou zřejmě současného ministra průmyslu a obchodu stát premiérské křeslo.

"Kuba má problém a jeho akcie klesají," potvrdil v úterý dopoledne také zdroj z nitra ODS.

"Preference se kloní k Pavlu Blažkovi nebo Zbyňku Stanjurovi - úplně bez šancí není ani předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová," dodává zmíněný zdroj.

Na pondělním jednání výkonné rady bylo grémium ODS pověřeno vyjednáváním o jméně premiéra, který by měl vzejít opět z občanských demokratů.

"Před dalším vyjednáváním bude daleko lepší vědět, jaké jsou mantinely, a teprve na základě nich vybírat konkrétní jméno. Jsme si vědomi toho, že ODS není stranou, která si nyní může klást nějaké podmínky, musíme k tomu přistupovat racionálně," řekl k tomu po jednání výkonné rady senátor Miloš Vystrčil.
Kuba bez šance

A právě Kubovo jméno je podle reakcí koaličních poslanců mimo tyto mantinely. Důvodem je zejména obava z toho, že by mohl být Kuba jako nový premiér vydíratelný a že by se mohla znovu opakovat situace, k níž došlo v případě Petra Nečase.

Možným spekulacím v tomto případě nahrává i fakt, že policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v pondělí večer provedli prohlídku domu právníka Tomáše Jindry v Hrusicích u Prahy - Jindra je totiž mimo jiné také poradcem ministra zemědělství Petra Bendla a zároveň též právě ministra průmyslu a obchodu Kuby.

"Pan Jindra pracoval pro ministerstvo již za pana ministra Kocourka. Já mu zmenšil úvazek, využíval jsem jeho právnických zkušeností s tímto resortem," řekl po jednání klubu před novináři Kuba.

Pro koaliční partnery by proto byla mnohem přijatelnější další zmíněná jména, zejména pak osoba současného ministra dopravy Stanjury.

Přílohy