Schillerová žádá Senát o odmítnutí slevy na poplatníka

21.11.2020

TV Nova | 19:30 | Pořad: Televizní noviny


Kristina KLOUBKOVÁ, moderátorka
--------------------
Daňový balíček dostanou k posouzení senátoři a čeká je nelehký úkol. Kromě zrušení superhrubé mzdy schválili poslanci vlastně omylem i daňovou slevu na poplatníka, která připraví stát o dalších 35 miliard korun. Podle ministryně financí Aleny Schillerové rozpočet tento výpadek nezvládne. Vyzvala proto senátory, aby slevu z daňového balíčku vyřadili.

Klára POSPÍŠILOVÁ, redaktorka
--------------------
Poslanci se ze čtvrtka na pátek tak dlouho dohadovali o podobě daňového balíčku, až schválili podle mnohých tu nejhorší možnou variantu. Kromě zrušení superhrubé mzdy Poslaneckou sněmovnou prošel také návrh Pirátů na zvýšení daňové slevy na poplatníka. Sečteno podtrženo, státní kasa by kvůli schválení obou variant přišla o 130 miliard korun.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/
--------------------
Bohužel nastala taková zcela absurdní situace, kdy poté, co byl přijat ten náš návrh, byl přijat ještě ten návrh Andreje Babiše, takže ty 2 návrhy, které byly myšleny, že jdou proti sobě, se nakonec posčítaly.

redaktorka; citace: Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /za ANO/
--------------------
Zvýšení slevy na poplatníka, které bylo schváleno společně se snížením daně z příjmů, je podle mého názoru chyba. Požádám proto Senát, aby návrh upravil a zvýšení slevy vypustil.

Šárka JELÍNKOVÁ, senátorka /KDU-ČSL/
--------------------
Mně dává větší smysl právě zachování té slevy na poplatníka, protože tak zůstane více peněz peněženkám především těm lidem s nižšími příjmy, kdežto superhrubá mzda naopak zvyšuje ty příjmy těm vysocepříjmovým lidem.

Zdeněk HRABA, senátor /STAN/
--------------------
Myslím si, že bude určitě tento návrh vrácen do Poslanecké sněmovny.

Herbert PAVERA, senátor /TOP 09/
--------------------
Buď to zamítneme úplně celý, anebo ho nějakým způsobem upravíme.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Senát se bude chovat takovým způsobem, aby nedocházelo k rozvratu veřejných financí.


Klára POSPÍŠILOVÁ, redaktorka
--------------------
Pravděpodobné tedy je, že si poslanci několikahodinový daňový maraton znovu zopakují. Finální verzi navíc ještě musí podepsat prezident. Klára Pospíšilová, televize Nova.

Přílohy