Schůze Senátu

09.04.2020

ČT 24 | 07:00 | Pořad: Zprávy


Nikola REINDLOVÁ, moderátorka
--------------------
Jednorázový příspěvek 25 000 Kč pro živnostníky. O předloze, kterou už podpořili poslanci, budou odpoledne rozhodovat senátoři. Na peníze by měly mít nárok všechny osoby samostatně výdělečně činné, které musely kvůli koronaviru omezit své podnikání, včetně zemědělců nebo lékařů. Vyplácet se budou za období od 12. března do 30. dubna.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/
--------------------
Já jsem přesvědčena, že to projde. Protože jestli něco je potřebují teď živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné, tak ty peníze potřebují rychle. A každé vrácení nebo každá zpomalení tohoto procesu pro ně znamená čekání na peníze. My příští týden chceme hned začít, finanční správa. Žádosti chceme, aby se přijímaly od zítřka. Zítra chceme představit žádost, říct vlastně vysvětlit lidem, jakou formu je mohou podávat a chceme příští týden se okamžitě procesovaly.

Nikola REINDLOVÁ, moderátorka
--------------------
Senát se bude zabývat i předlohou, která usnadňuje vydávání příspěvků na bydlení, na péči a přídavků na dítě. Lidé tak nebudou muset úřadům dokládat příjmy nebo vynaložené náklady za první letošní 3 měsíce. Vycházet se bude z předchozího čtvrtletí. Poslední projednávaný zákon zmírňuje mimo jiné pravidla pro firmy, které zaměstnávají postižené. Podle předsedy horní komory senátoři při hlasování zohlední naléhavost všech opatření.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
V případě těch tří zákonů, které jsme pečlivě vybrali a shodli jsme se na tom, že skutečně je potřeba je co možná je nejrychleji schválit, to nepovažuji za příliš pravděpodobné. Něco jiného už to bude u těch dalších 15, které budeme probírat za týden. Protože tam třeba je možné o odklad úvěrů požádat klidně až do konce dubna. To znamená není to o tom, že i když k tomu máte připomínku a vrátite to sněmovně, že to není možné znova projednat a všechno stihnout. To znamená tam už to je situace jiná. Tady ty věci jsou skutečně akutní a my to musíme zohlednit.

Přílohy