Schůzka ústavních činitelů

29.09.2020

ČT 24 |  07:00  | Pořad: Zprávy


Ondřej TOPINKA, moderátor
--------------------
Ústavní činitelé proberou dnes na zámku v Lánech českou zahraniční politiku. Zabývat by se měli třeba otázkami migrace nebo brexitu, vztahy s Ruskem a Čínou a vývojem na Blízkém východě. Oproti minulosti se schůzky nezúčastní předseda Senátu Miloš Vystrčil. Prezident Miloš Zeman ho nepozval kvůli jeho cestě na Tchaj-wan.

Miloš ZEMAN, prezident České republiky
--------------------
Pan Vystrčil byl v situaci, kdy jeho návrh na cestu nad Tchaj-wan odmítli prezident, premiér, předseda sněmovny i ministr zahraničí, krátce všichni. On přesto na ten Tchaj-wan jel.

Ondřej TOPINKA, moderátor
--------------------
Miloš Zeman také zmínil, že předseda Senátu při cestě označil Tchaj-wan za samostatný stát. To Miloš Vystrčil odmítl, stejně jako další prezidentovu kritiku. Rozhodnutí hlavy státu respektuje, s jeho argumenty ale nesouhlasí.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Jednak říkal, že jsem řekl, že Tchaj-wan je stát, to jsem nikdy neřekl. A lze to lehce ověřit. Dokonce jsem říkal opak na tiskové konferenci, která byla přímo na Tchaj-wanu. Potom řekl, že každý čtvrtrok se koná setkání nejvyšších ústavních činitelů, to znamená mělo být v červnu. Žádné nebylo a tam jsme se mohli bavit i o cestě na Tchaj-wan. A potom řekl, že jsme na setkání nejvyšších ústavních činitelů v březnu se bavili o tom, jestli mám nebo nemám jet na Tchaj-wan. My jsme se o tom, zda mám jet nebo nemám jet na Tchaj-wan nemohli bavit, protože já jsem v té době ještě neměl učiněno rozhodnutí.

Přílohy