Šéf Senátu a hasiči: Jeho předky proslavily stříkačky

17.05.2021

Liberecký deník | Rubrika: Liberecko / Region | Strana: 2 | Autor: Petr Pokorný


Nejdéle sloužícího starostu Českolipska potěšila návštěva a uznání Miloše Vystrčila.

Kravaře – Téměř na den přesně, kdy se funkce starosty obce Kravaře na Českolipsku ujal před 30 lety zemědělský inženýr Vít Vomáčka, mu v pátek odpoledne za tuto službu občanům přijel poděkovat druhý muž v hierarchii našeho státu. Neplánovaná návštěva předsedy Senátu Miloše Vystrčila ve vsi na samém konci Libereckého kraje způsobila malý rozruch.
„Za starostou je vidět hodně práce a faktem je, že tak dlouho starostů ve funkci není v naší zemi mnoho. I tato skutečnost vypovídá o jeho schopnostech a poctivém zájmu o obec,“ řekl šéf senátorů.

OBDIVOVAL GALERII

Starosta Vomáčka a předseda Vystrčil zavzpomínali na své setkání v jednom televizním studiu v roce 2016 a se zájmem si prohlížel galerii fotografií zajímavých osobností, kterou má starosta ve své pracovně. Vystrčila coby bývalého starostu města Telč nadchla i kravařská galerie portrétů starostů od roku 1945. „Myslím, že to je správné. Pořád bych chtěl, abychom takovou galerii měli i u nás v Telči,“ podotkl Vystrčil. Ke krátkému setkání se vzácným hostem Vomáčka přivolal i své kolegy z obecního zastupitelstva, kteří mu také gratulovali k dlouhému starostování. A společně se předsedou Senátu chvíli diskutovali o různých problémech života na vesnici, o vzdělávání či podnikání.

Vít Vomáčka je nejdéle sloužícím starostou okresu. „Poprvé jsem byl zvolen starostou 16. května 1991. Teď to vychází na neděli. Po prvních svobodných volbách v roce 1990 mě čekaly státnice, tak jsem se o post neucházel. Přišlo to až po půlroce, když ze zdravotních důvodů skončil můj předchůdce,“ přiblížil Vomáčka, který je stále nepřehlédnutelným komunálním politikem.
„Máme dobrého starostu, opravdu se stará, má plno nápadů. I díky tomu se v naší obci oproti jiným vsím dělala před covidem spousta věcí,“ řekl zastupitel Dimitrij Vovčuk, který dorazil na radnici.

NÁVŠTĚVA ZBROJNICE

Prioritou obce je dokončit stavbu hasičské zbrojnice.

Právě tam zavedli i svého hosta. Nebyla to formální zastávka, Vystrčil má totiž k hasičům osobní vztah, proto ho zdejší pěkná – byť nedostavěná – zbrojnice potěšila. „Můj prapraděd Josef Vystrčil byl mědikovec a po své tovaryšské cestě Evropou se vrátil do Telče, kde založil kotlářskou dílnu a jako jeden z prvních řemeslníků uměl mimo jiné svařovat různé kovy. Postupně kromě kotlů a různých přístrojů začal vyrábět i hasičské stříkačky,“ vyprávěl Deníku Vystrčil.

Specializovanou produkci zaměřenou na zemědělské stroje, kotle a hasičské stříkačky pak rozvíjeli jeho další předkové, praděd a děd. „Praděd už začal hasičské stříkačky dělat ve velkém, nejprve bez motoru, později můj děd Bohumil už vyráběl motorové stříkačky a těm se začalo říkat „Vystrčilky“. On do nich dokonce sám zkonstruoval motor a tyhle Vystrčilky prodával do Rakouska, po Moravě a do Čech,“ řekl předseda Senátu. „Je o nich v kronikách hasičů leckde zmínka, dokonce před nedávnem proběhla i jejich soutěž, sjelo se jich 14,“ dodal.

 

 

 

Přílohy