Šéf Senátu Vystrčil: Díky roušce jsem se nenakazil, lidi na opatření kašlou kvůli chaosu. Pro vládu jsme šance

07.12.2020

reflex.cz | 6:00 | Rubrika: Prostor X | Autor: Čestmír Strakatý


Snižovat teď daně není dobrý nápad, sám bych si to představoval úplně jinak, říká předseda Senátu Miloš Vystrčil /ODS/. I tak by ale podle něj ze Senátu měl vzejít kompromisní návrh daňového balíčku, který počítá mimo jiné se zrušením superhrubé mzdy. Jde prostě o to zachránit, co se dá.

Pro poslance a vládu jsme šance, ne nepřítel, říká Vystrčil v reakci na jednání premiéra a ministryně financí se senátory. Slova Andreje Babiše plédující na jeho kolegy v tomto směru ale nebere vážně. Zdůrazňuje, že je pro snižování daní, ale ne teď. Z návrhu chce taky odstranit zdanění příjmů z prodeje akcií.

Předsedovi Senátu jen den před rozhovorem skončila karanténa. Říká, že je důkazem fungování roušek, protože díky nim se prý nemocí covid-19 nenakazil. Apeluje na lidi, aby opatření vlády dodržovali. Zároveň ale míní, že část lidí na ně kvůli chování a rozhodování politiků už kašle.

Kdo jiný by měl bránit demokracii, než my, říká v reakci na otázku, jestli je stále pod tlakem Číny. Senátoři si zásadový postoj podle něj můžou dovolit, jsou totiž neodvolatelní. Vystrčil tvrdí, že se díky jeho cestě na Tchaj-wan dává do pohybu řada investic, které ale brzdí pandemie koronaviru. Zatímco na Tchaj-wanu je pod kontrolou, u nás zdaleka ne.

Je Miloš Vystrčil v rozkolu s postojem ODS k daním? Měl by Senát znovu sepsat žalobu na prezidenta Zemana? Jaké ústupky je třeba dělat v jednání s KDU-ČSL a TOP 09? A vyplatila se opravdu Vystrčilova cesta na Tchaj-wan?

 

Odkaz na článek a ZÁZNAM rozhovoru.

Přílohy