Šéf Senátu Vystrčil: Jednat o vládě můžeme i bez výslovného pověření Zemana

09.10.2021

denik.cz | Rubrika: Volby 2021 | Autor: Jan Klička


Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) věří v to, že prezident Miloš Zeman uvidí, kdo má reálnou šanci na většinu ve sněmovně. A jmenuje premiérem toho, kdo tuto většinu bude zastupovat. Deníku to šéf horní komory řekl krátce před definitivním sečtením výsledků voleb.

* Co z vašeho pohledu rozhodlo volby?
Byla to pracovitost a schopnost našich lídrů spolupracovat. Navíc Petr Fiala v těch závěrečných debatách jednoznačně dominoval, což nakonec mohlo nerozhodnuté voliče přesvědčit. Myslím si navíc, že spousta občanů mělo pocit , že dané slovo v politice neplatí a jsou tu relativizovány slušnost a naopak se podporují různé druhy hrubého chování. To všechno asi vedlo k tomu, že lidé zvolili změnu.

* Petr Fiala po oznámení výsledků deklaroval, že trokoalice Spolu je pevná a vydrží. Je to i váš pocit?
Ano. Myslím, že vydrží a je pevná. Dneska jsem to viděl, lidé k sobě mají blízko a jsme schopni kompromisů.

* Jak odhaduje další vývoj? Prezident Miloš Zeman před volbami říkal, že koalice je podvod na voličích a Andreje Babiše si již pozval na schůzku do Lán. Dá se předpokládat, že pověří jednáním o sestavení vlády právě dosavadního premiéra. Měla by podle vás koalice Spolu a PirSTAN počkat na svůj pokus v druhém či třetím kole?
Já především přeji panu prezidentovi pevné zdraví. Ale pověření k sestavení vlády je zvyková věc, která není v Ústavě ČR. Nic nebrání tomu, aby i další jednali o vládě. Může se stát, že v nějakém okamžiku bude mít pan premiér na stole dva návrhy, jak sestavit vládu a může si vybrat. Jeden návrh bude mít většinu ve sněmovně a jeden ne. Předpokládám, že pan prezident bude vědět, který z návrhů bude mít šanci na vyslovení důvěry.

 

Odkaz na článek.

Přílohy