Šéf úřadu pro ochranu soukromí vzejde minimálně ze dvou adeptů

15.06.2015

Zpravodajství ČTK | 17:55 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm

 


Praha 15. června (ČTK) - Nový předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) vzejde minimálně ze dvou adeptů. Senátoři podle informací ČTK zatím na tuto funkci navrhli bývalou místopředsedkyni Ústavního soudu Ivanu Janů a inspektora úřadu Josefa Vaculu. Lhůta pro nominace skončí o dnešní půlnoci. Potvrdila to senátní tisková tajemnice Eva Davidová. Senát pak o tom, koho navrhne prezidentovi ke jmenování, rozhodne během léta. Nástupce stávajícího předsedy úřadu Igora Němce se funkce bude moci ujmout počátkem září.


 Nominaci Janů, která byla před nástupem k Ústavnímu soudu lidoveckou poslankyní a podílela se na tvorbě ústavy, doporučily senátorské kluby KDU-ČSL, ANO a Starostové. Kandidatura někdejšího předsedy ČSSD ve Zlínském kraji Vaculy vzešla od předsedy senátorů sociální demokracie Jiřího Víchy.

 "Návrhů sice není mnoho, ale oba kandidáti svými zkušenostmi a dosavadní praxí, kterou prošli, splňují předpoklady pro výkon funkce předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů," uvedl k nominacím předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Rozhodnout se chce mezi kandidáty až poté, co si na jednání klubu vyslechne jejich názory a představy o činnosti řízení úřadu.

 Ani senátorský klub ODS nikoho společně nenominoval, řekl ČTK jeho místopředseda Miloš Vystrčil, který nepokládá podle svých slov za pravděpodobné, že by sám někoho navrhoval. Nevyloučil ale, že tak budou postupovat někteří jeho kolegové individuální nominaci. Prozradil, že někteří senátoři už sondovali mezi občanskými demokraty možnou podporu pro navržené kandidáty.

 "V následujících dnech se sejde volební komise, aby posoudila formální správnost návrhů, kandidáty si pak pozvou na svá jednání jednotlivé senátorské kluby. O výsledném kandidátovi na post předsedy ÚOOÚ se bude rozhodovat v tajné volbě na následující schůzi, která bude svolána nejspíše v srpnu," uvedla Davidová.

 ÚOOÚ vznikl před 15 lety, má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují. Provádění kontrol mají na starosti jeho inspektoři. Mohou také vést správní řízení o uložení sankce a řízení o přestupcích. Za porušení zákona může úřad udělit až desetimilionovou pokutu a nařídit zničení shromážděných údajů.

Přílohy