Šéfem klubu ODS by mohl být dál Vystrčil, šéfem Senátu Kubera

13.10.2018

Zpravodajství ČTK | 18:17 | Rubrika: pol pod for |


Praha 13. října (ČTK) - Šéfem senátního klubu ODS by měl zůstat Miloš Vystrčil. Pokud bude frakce ODS nejsilnější, mohla by na šéfa Senátunavrhnout dosavadního místopředsedu horní komory Jaroslava Kuberu. Novinářům to dnes řekl dosavadní šéf senátníhoklubu občanských demokratů Miloš Vystrčil. Podle něj by klub mohl mít víc než 16 členů. Strana bude jednat o spolupráci i se zvolenými senátory, které podpořila.

"Pokud budeme nejsilnějším klubem, tak potom by náš klub měl nominovat předsedu Senátu a mělo by tomu odpovídat i zastoupení ve výborech, komisích a dalších orgánech Senátu," uvedl Vystrčil.

Podle něj je jméno Jaroslava Kubery tím, o němž by měl klub na případný předsednický post uvažovat. "Další jména říkat nebudu. Je jedno a pro mě první," řekl Vystrčil. Šéf strany Petr Fiala řekl, že Kubera je "určitě zkušený a vynikající politik".

Kubera dnes řekl, že v dalších volbách už kandidovat nebude. "Tato kampaň byla moje poslední a nechtěl jsem prohrát," řekl staronový senátor. Podotkl, že dokázal zvítězit bez facebooku. Minulý týden vyhrál i v komunálních volbách v Teplicích, v jejichž čele stál jako primátor. Řekl, že město už dál nepovede. "Nebudu primátorem nikoliv kvůli tomu, abych mohl být předsedou Senátu, ale bez ohledu na to," řekl Kubera.

Vystrčil zdůraznil, že klub ODS ještě nezasedal. Dodal také, že by ho dál rád vedl. Že by měl v čele frakce zůstat, zmínila i místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Strana bude o spolupráci jednat i se zvolenými senátory a senátorkami, které ve volbách podpořila. Vystrčil jmenoval Mikuláše Beka, Herberta Paveru, Pavla Fischera, Hanu Žákovou a Jitku Chalánkovou. Řekl, že o Jiřím Drahošovi neuvažuje a nepředpokládá, že by se členem klubu ODS stal. Vystrčil na tiskové konferenci sdělil, že někteří z nezávislých už nabídku ke vstupu do frakce občanských demokratů dostali a mají lhůtu pro odpověď. "Nikdo se nevyjádřil záporně," uvedl Vystrčil.

Senát bude mít nyní podle Vystrčila víc síly na to, aby "ty hlouposti, které přijdou ze Sněmovny", opravil, zabrzdil či zamítl. "Málo se o tom mluví, ale 60 procent našich návrhů na opravy zákonů, které pošleme do Sněmovny, uspěje. Není to tak, že bychom tady byli k ničemu. My skutečně opravujeme věci, které tomuto státu šetří desítky a stovky milionů korun a občanům třeba zbytečné chození na úřady," řekl Vystrčil. Za výsledkem strany ve volbách je podle něj to, že se jí vrací důvěra voličů.

Přílohy