Šéfem senátorského klubu ODS byl znovu zvolen Kubera

21.10.2014

Zpravodajství ČTK | 17:07 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm

 


Praha 21. října (ČTK) - Staronovým předsedou senátorského klubu ODS se dnes stal Jaroslav Kubera. Zvolen byl podle informací ČTK jednohlasně. Do vedení frakce, která bude mít v nadcházejích dvou letech 14 členů, byli nově vybráni Veronika Vrecionová a Přemysl Sobotka, který se stal navíc opětovně kandidátem občanských demokratů na místopředsedu horní komory.


 Vrecionová a Sobotka v předsednictvu frakce nahradili končící pražské senátory Miroslava Škalouda a Tomáše Kladívka, jejichž funkční období uplyne tuto sobotu. Škaloud svůj mandát za Prahu 5 v letošních volbách neobhajoval, Kladívka o uplynulém víkendu v Praze 9 porazila šéfka nadace Zuzana Baudyšová (za ANO).

 Ve vedení klubu zůstali jeho místopředseda Miloš Vystrčil a Jiří Oberfalzer. Klub bude mít v příštích dvou letech 14 členů, o jednoho ve volbách přišel. Mandát podobně jako Kladívko získat znovu nedokázal ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz v Praze 1. ODS naopak získala nové senátory díky starostovi plzeňské čtvrti Slovany Lumíru Aschenbrennerovi (ODS) a starostovi Sedlčan Jiřímu Burianovi, který byl zvolen na Příbramsku

 Senátorský klub jednal také o rozdělení jednotlivých senátorů do výborů a komisí. "Věřím, že bude dodržen poměrný systém, jako to bylo vždy," uvedl po jednání klubu Kubera. Senátoři ODS si tradičně volí své vedení hned po volbách kvůli snadnějším vyjednávání se zástupci ostatních frakcí o povolebním uspořádání horní komory.

 ODS zůstala i po letošních volbách druhou nejsilnější senátorskou frakcí po ČSSD. V končícím období jí připadlo kromě křesla místopředsedy horní komory také vedení senátního mandátového a imunitního výboru a tří komisí - volební, pro krajany a pro sdělovací prostředky.

Přílohy