Šéfové českých parlamentních komor jednají o projevu Zelenského

19.05.2022

Zpravodajství ČTK


Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) jednají o vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na zasedání obou komor českého Parlamentu. Na twitteru dnes Vystrčil i Adamová shodně uvedli, že "vše je na dobré cestě".

Zelenskyj od napadení Ukrajiny ruskými vojenskými silami promluvil prostřednictvím videokonference v mnoha parlamentech včetně amerického, britského, italského, německého či izraelského. Minulý týden hovořil k poslancům na Slovensku. V projevech obvykle děkuje příslušným zemím za podporu a žádá, aby ji zintenzivnily. Hovoří také o konkrétních ukrajinských potřebách či sankcích vůči Rusku.

"Jednáme s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou o vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před oběma komorami českého Parlamentu. Vše je na dobré cestě," uvedl Vystrčil. Adamová v obdobném příspěvku na twitteru doplnila, že Zelenskyj by měl hovořit v obou komorách na plenárním zasedání.

Česko rovněž zvažuje uspořádání summitu zaměřeného na poválečnou obnovu Ukrajiny v příštím půlroce, kdy bude předsedat Radě EU. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) minulý týden ČTK řekl, že by Česko chtělo, aby se summitu zúčastnil Zelenskyj. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) záleží na tom, zda summit umožní uspořádat vývoj válečného konfliktu.

Přílohy