Seminář o ÚSTR má dát prostor debatě expertů mimo politiku

23.04.2013

Zpravodajství ČTK | 18:11 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 23. dubna (ČTK) - Středeční seminář o Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) má dát podle ODS prostor expertům mimo politiku, aby si vyjasnili, zda je ústav v agónii. Pozváni byli kromě historiků a archivářů také současní i bývalí členové rady ÚSTR a jeho současná ředitelka Pavla Foglová, oznámili dnes zástupci senátorského klubu ODS jako pořadatelé semináře.

Název semináře - "Umírá Ústav pro studium totalitních režimů?" - vychází podle místopředsedy senátorů ODS Miloše Vystrčila z vyjádření předsedkyně rady ÚSTR Petrušky Šustrové, podle níž je třeba zastavit "agónii" ústavu. Pozvaní experti mají zhodnotit oprávněnost výtek k chodu ústavu pod bývalým ředitelem Danielem Hermanem nebo k digitalizací archiválií.

"Naším cílem je dát prostor zejména těm, kteří se ústavem odborně dlouhodobě zabývají," uvedl Vystrčil k důvodům, proč na semináři nebudou prakticky žádní politici. "Máme obavy, aby nebyla poškozena pověst ústavu jako takového," dodal místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

K řečníkům mají patřit předseda etické komise pro ocenění protikomunistického odboje Jiří Kautský, předseda odstoupivší vědecké rady ústavu Michael Kraus nebo kardinál Miloslav Vlk jako člen této rady. K činnosti Archivu bezpečnostních složek, který pod ústav spadá, se má vyjádřit mimo jiné ředitel Středočeského oblastního archivu Dalibor Státník.

Seminář se uskuteční den před zasedáním rady ÚSTR, která by měla rozhodnout o odvolání současné šéfky archivu Zlatuše Kukánové. Mezi témata by měla patřit také výroční zpráva o loňské činnosti ústavu a jeho rady, kterou má Senát projednávat na své květnové schůzi.

Přílohy