Senát chce omezit platební služby ČNB ve vztahu k obcím

25.10.2012

Zpravodajství ČTK | 10:57 | Rubrika: Makroekonomika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 25. října (ČTK) - Česká národní banka (ČNB) by měla podle Senátu ze zákona obcím, krajům nebo vysokým školám pouze posílat státní příspěvky a dotace z účtů, které si tyto instituce budou muset u centrální banky pořídit. Jiné platební služby poskytovat nemá. Senátoři tak dnes přes nesouhlas ministra financí Miroslav Kalouska (TOP 09) doporučili upravit vládní novelu rozpočtových pravidel. Změny bude muset znovu posoudit Sněmovna.

"Není důvod, aby ČNB byla v jiném postavení než v postavení platební agentury," zdůvodnil změnu senátor ODS Miloš Vystrčil. Uvedl, že podle dosavadního znění novely by centrální banka v rozporu se svým posláním mohla také provozovat bankomaty a vydávat platební karty, což by znevýhodnilo komerční banky.

Změna podle Kalouska "zbytečně nahrává soukromému sektoru", neboť nutí obce a kraje, aby si peníze převáděly na své účty u komerčních bank. Podle vládní verze by ČNB mohla veřejným institucím nabídnout podobné podmínky, jaké mají u soukromých bank, na čemž by víc vydělal stát. "Nepokládám to za nekalou konkurenci vůči privátnímu sektoru. Budu bojovat jako tygr, aby to bylo schváleno ve sněmovní verzi," dodal.

Zřízení účtů u ČNB, který si budou muset pořídit veřejné instituce, souvisí se vznikem jednoho inkasního místa, které od roku 2014 bude vybírat peníze pro stát, kraje i obce. Těm pak převede peníze na účty u ČNB. Cílem novely je úprava sestavování a fungování rozpočtu jako součásti integrovaného informačního systému státní pokladny. Nová pravidla mají zlepšit evidenci a správu veřejných financí.

Kraje a obce nebudou muset mít na účtech u ČNB peníze z příjmu podílu na vybraných daních. Pokud tuto možnost samosprávy vyloučí a včas to písemně oznámí ministerstvu financi a správci daně, budou se jim podíly převádět na jejich komerční účty.

Příspěvkové organizace, tedy například nemocnice, mají mít podle Senátu pětileté přechodné období, do kdy si budou muset účty u ČNB zřídit. Sněmovna navrhovala jen tříleté období. Organizační složky státu mají mít účty u ČNB do tří měsíců od účinnosti novely, tedy do konce března příštího roku. Ve stejné lhůtě mají zrušit své účty u komerčních bank.

Novela počítá také s tím, že návrh výdajů a příjmů Sněmovny, Senátu, Kanceláře prezidenta republiky, Ústavního soudu, Nejvyššího kontrolního úřadu a Kanceláře veřejného ochránce práv by měl nově projednávat sněmovní rozpočtový výbor. Bude je muset projednat do 20. června běžného roku.

Sněmovní rozpočtový výbor prosadil, aby v případě, že do tohoto data návrhy projednat nestihne, se návrhy rozpočtů považovaly za schválené, pokud jejich výdaje nepřekročí číslo uvedené v posledním schváleném rozpočtu. Pokud by jejich navrhované výdaje byly vyšší, pak by rozdíl nad poslední schválený rozpočet schvalovalo ministerstvo financí.

Přílohy