Senát chce rodičovskou všem čtyřletým, koalice to přehlasuje

05.12.2019

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | Autor: Karolina Brodníčková


Senátoři včera Sněmovně vrátili zákon, který zvyšuje rodičovskou o 80 tisíc na 300 tisíc korun. Senátoři totiž chtějí přilepšit všem rodičům s dětmi do čtyř let bez ohledu na to, zda příspěvek do 1. ledna 2020 vyčerpají. Původní vládní návrh počítá s navýšením prostředků jen pro ty rodiče, kteří budou k Novému roku aktivně čerpat.

Koalice však na svém původním návrhu trvá a senátory chce ve Sněmovně ve spolupráci s komunisty přehlasovat. „My budeme trvat na vládním návrhu, který byl schválen ve Sněmovně. S účinností předlohy počítáme od prvního ledna příštího roku, na tom se nic nemění,“ řekla již před pár dny Právu ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Vláda odmítá návrh Senátu zejména kvůli finančním nárokům. Rozpočet by dodatečné opatření vyšlo na 2,6 miliardy. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) byla z jednání Senátu omluvena kvůli zdravotním problémům. Zastoupil ji ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Veřejnost ujistil, že se nemusí o navýšení rodičovské obávat, poslanci o tom budou hlasovat ještě do Vánoc, zřejmě 17. prosince.

„Peníze od Nového roku rodiče dostanou,“ řekl. „MPSV a soc. dem. si je vědoma připomínek, ale to, co jsme předložili, bylo maximum možného v rámci koalice. Pomůže to 80 procentům rodin a 280 tisícům rodičů s dětmi,“ dodal. Připomněl, že do tří let systém rodičovské čekají další změny kvůli implementaci evropské směrnice. Toman míní, že při té příležitosti bude možné bavit se o připomínkách senátorů.

Maláčová pak na Facebooku napsala: „Moc dobře rozumím důvodům, které senátory vedly k vrácení zákona. Však tím vlastně podpořili můj původní cíl. Jenže pozdě bycha honiti. Politika je umění možného a nyní má dostatečnou podporu pouze koaliční návrh. Ten teď prosviští Sněmovnou a jde se k panu prezidentovi! Žádný zádrhel neočekávám. Dnes už není nikdo, kdo by pro vyšší rodičák nezvedl ruku. K 1. 1. prostě bude!“

Rozšíření žádaly i ČSSD a ANO

Pro rozšíření rodičovské hlasovalo 70 senátorů z přítomných 74, ruku zvedli i členové ČSSD a ANO, kteří se tak postavili proti návrhu vlastní vlády. Žádný senátor nebyl proti. Zákonodárci vrácení zdůvodnili tím, že původní návrh je podle nich diskriminační a rozděluje rodiče na kategorie.

„Neměli bychom měnit pravidla hry uprostřed běhu, a pokud je měníme, tak by se ta nová pravidla měla vztahovat na každého, kdo se na běh vydal,“ okomentovala to senátorka Jelínková (KDU-ČSL).

Podobně se vyjádřil i šéf senátorů ODS Miloš Vystrčil: „Když už chci přidávat, tak spravedlivě a všem. A ne že někoho zvýhodním a někoho nezvýhodním.“ Podle něj by bylo lepší, aby vláda přidala všem rodičům s nejmladšími dětmi do čtyř let 60 tisíc. To by totiž podle něj vyšlo státní rozpočet na stejnou sumu, jako když přidá jen čerpajícím rodičům 80 tisíc.

Michael Canov (STAN) vládní normu označil za zmetek. Sám by však navrhl jiné řešení: „Příspěvek měl být udělen těm, kteří nárok k němu uplatní v době, kdy ta novela zákona začne být účinná.“ Výhrady k vládní novele vyjádřil i Jiří Dienstbier (ČSSD). „Jediné dlouhodobé řešení by bylo, kdyby tam byl každoroční valorizační mechanismus,“ prohlásil.

Základní rodičovský příspěvek se má podle vládního návrhu zvýšit od příštího roku o 80 tisíc na 300 tisíc. V případě vícerčat příspěvek stoupne z 330 tisíc na 450 tisíc. Růst vyjde státní kasu na 8,6 miliardy.

Peníze od Nového roku rodiče dostanou Miroslav Toman

Přílohy