Senát chce větší ochranu zákazníků před nekalými praktikami nepoctivých obchodníků s energiemi

25.08.2021

ČT 24   |  22:00 | Pořad: Události, komentáře


Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka
--------------------
Senát chce větší ochranu zákazníků před nekalými praktikami nepoctivých obchodníků s energiemi, dnes schválila sněmovna. Novelu zákona vrátil poslancům s komplexním návrhem na změnu. Dolní komora by novelu měla projednat na poslední řádné schůzi před volbami v polovině září.

osoba
--------------------
Pověříme ty kolegy, kteří budou zastupovat náš návrh v Poslanecké sněmovně.

Martin ŠNAJDR, redaktor
--------------------
Toto rozhodnutí padlo po týdnu, co se plénum horní komory novelou začalo zabývat. Podle předsedy Senátu byl totiž sněmovní návrh nedostatečný, a proto navrhl úpravy, které pravděpodobně odsouhlasí i druhá komora.

Karel HAVLÍČEK, ministr průmyslu a obchodu /nestr. za ANO/
--------------------
To gró v tom zcela zůstává. Byly tam některé věci, které předložil pan předseda Vystrčil z našeho pohledu nadbytečné, na druhou stranu oni ten zákon principiálně nijak nenegují.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
Podařilo se domluvit kompromis, ten zavádí několik velmi dobrých věcí pro spotřebitele, respektive na zákazníka. Ta první věc je, že mu bude jednoznačně oznamováno, když dojde ke změně ceny.


Martin ŠNAJDR, redaktor
--------------------
Zprostředkovatelé budou nově dostávat od regulátora trhu taky pětiletou licenci, kterou jim bude moci i odebrat.

Markéta ZEMANOVÁ, členka Rady ERÚ
--------------------
Pokud se ten zprostředkovatel dopustí nějakého závažného deliktu, pak bude mít 3 roky stopku a nebude moc o to oprávnění znovu požádat.

Martin ŠNAJDR, redaktor
--------------------
Ve sněmovní verzi licenci mít nemusely společnosti, které za účelem zprostředkování dodávek energií zakládají jejich dodavatelé, Senát tam naopak chce zavést tuto povinnost i pro ně. Za prvních 7 měsíců letošního roku změnilo dodavatele elektřiny přes 203 000 domácností, což je oproti stejnému období loňského roku mírný nárůst. Do registru by se podle odhadů měly přihlásit tisíce zprostředkovatelů, kteří změny dodavatelů nabízejí, než se trh pročistí od těch, kteří používají nezákonné praktiky, bude to podle odhadu Energetického regulačního úřadu trvat i několik let. S takovým prodejcem se před časem setkala i Zdeňka Hladká. Po krátkém telefonu jí přišel dopis se smlouvu a složenkou, i přesto, že nového dodavatele nehledala, následoval další dopis a upomínka.

Zdeňka HLADKÁ, prosinec 2020
--------------------
Jsem měla každý den strach prostě jít do schránky, jestli tam něco nebude, nějaká upomínka nebo něco takovýho.

Martin ŠNAJDR, redaktor
--------------------
Jen Energetický regulační úřad přijal loni přes 13 000 stížností a dotazů od spotřebitelů, víc než polovina z nich byla právě na zprostředkovatele energií. Redakce a Martin Šnajdr, Česká televize.

Přílohy