Senát chce zvýšit informovanost vlastníků nemovitostí o změnách

03.07.2013

Zpravodajství ČTK | 13:29 | Rubrika: Stavebnictví, nemovit. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 3. července (ČTK) - Vlastníci nemovitostí by měli být podle Senátu důsledněji informováni o změnách v zápisech svých domů nebo pozemků do katastru. Měli by tak být lépe ochráněni před podvodnými převody svých nemovitostí. Horní komora proto dnes doporučila zpřísnit vládní návrh katastrálního zákona. O senátní verzi zákona rozhodne Sněmovna, která podobné zpřísnění při prvním kole schvalování odmítla.

Katastrální úřad by podle Senátu směl vklad do katastru provést až 20 dnů po informování vlastníka nemovitosti o tomto kroku, aby mu dal čas na případné námitky. Informaci by mu měl zaslat do 24 hodin. "Rozhodně bude vlastník nemovitosti o tom, že se chystají změny s jeho nemovitostí, informován, že bude informován včas a že bude mít dostatek času, aby mohl zasáhnout," zdůvodnil potřebu změn místopředseda senátorů ODS Miloš Vystrčil.

Ministr zemědělství v demisi Petr Bendl (ODS) nicméně tyto senátní úpravy odmítl. "Když budeme ty lhůty prodlužovat, věřte tomu, že lidé nebudou příliš nadšení z toho, že budou muset čekat tři týdny na to, aby využili svého práva," uvedl Bendl. Proti byl také senátor a šéf Agrární komory Jan Veleba, podle něhož v současné situaci není jisté, zda Sněmovna o zákonu stihne rozhodnout. Schválení zákona beze změn ale podpořilo jen pět senátorů, zatímco pro úpravy nakonec hlasovalo všech 50 přítomných členů horní komory.

Zastánci senátních změn tak chtějí zamezit případům, kdy by účastník řízení například zneužil nebo padělal plnou moc k zastupování vlastníka nemovitosti, nebo se za něj vydával. Bendl přiznal, že takových případů, kdy se za vlastníka vydával třeba nájemce, je zhruba 60 ročně na milion změn v katastru.

Informaci by měl katastrální úřad podle Senátu posílat v listinné podobě, nebo na vyžádání také e-mailem či formou krátké textové zprávy na mobilní telefon. To má lépe ochránit vlastníky nemovitostí, kteří se nezdržují v místě trvalého pobytu třeba kvůli pobytu v nemocnici nebo v cizině.

Nový katastrální zákon souvisí s přijetím nového občanského zákoníku. Do katastru se má nově zapisovat 15 nových věcných práv k nemovitostem, která dosud neexistovala a která zavedl nový občanský zákoník. Nově se má zapisovat také právo stavby, které umožňuje postavit stavbu na cizím pozemku, nebo pacht. Všechna věcná práva se do katastru budou zapisovat výlučně vkladem, který má mít přednost před stavem skutečným. Katastr má nově pro účely státu a realitního trhu evidovat také údaje o cenách nemovitostí. Zpřísnit se má rovněž přezkum listin dokládajících právní vztah k nemovitostem.

Zákon nemění základní správní poplatek 1000 korun za zápis do katastru. Zavádí ale poplatek například za výmaz zástavního práva, který je nyní zdarma. Těchto výmazů je nyní asi 200.000 ročně. Výnosy z poplatků odhaduje ministerstvo zemědělství na asi 1,2 miliardy korun ročně. Informování vlastníků o změnách má katastrální úřady stát 30 milionů korun za rok.

Senát naopak hladce schválil soubor souvisejících novel zákonů a svou schůzi ukončil. Znovu se sejde zřejmě až v srpnu.

Přílohy