Senát hladce schválil vládní balíček zákonů v reakci na koronavirus

25.03.2020

zpravy.iDNES.cz | 17:53 | Rubrika: Domácí | Autor: Josef Kopecký


Rodiny s dětmi do 13 let budou mít nárok na ošetřovné po celou dobu, kdy budou uzavřeny školy. Senát hladce schválil i další návrhy, které vláda předložila v reakci na pandemii koronaviru - odklad dalších vln elektronické evidence tržeb, odpuštění odvodů na sociální a zdravotní pojištění pro OSVČ a také odklad maturit.

„Chápeme, že je mimořádná situace. I kdybychom měli k zákonům nějaké připomínky, poznámky, pokusy o změnu, víme, že nyní je potřeba zákony schválit,“ uvedl před schválením zákonů předseda nejsilnějšího senátního klubu Starostové a nezávislí Petr Holeček.

Ošetřovné dostává rodič, jenž zůstane s dítětem doma, je ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu. Opozice ve Sněmovně neprosadila, aby bylo vyšší a aby na něj měli národ rodiče dětí do 15 let. Prošlo to, že se oba rodiče budou moci na ošetřovném vystřídat. Senát o návrhu diskutoval, ale žádnou změnu v něm neudělal.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil z ODS řekl, že senátoři nabízejí vládě neformální konzultace o připravovaných předpisech. „Bude dobré, pokud najdeme společnou řeč ještě předtím, než budou předloženy do Sněmovny,“ uvedl.

Senát kývl vládě i na dočasné pozastavení elektronické evidence tržeb a odklad třetí a čtvrté vlny EET a na odpuštění záloh ve výši minimálních odvodů na sociální pojištění a zdravotní pojištění pro OSVČ na půl roku - od března do srpna.

Minimální povinný odvodna důchodové pojištění je 2 544 korun měsíčně a na zdravotní pojištění 2 352 korun měsíčně. Stát tak odpustí každému OSVČ na na sociálním a zdravotním pojištění celkem téměř 30 000 korun.

Senát ve středu potvrdil i odklad maturit. Ministr školství Robert Plaga navrhl úpravu, podle níž jednotné přijímací zkoušky na střední školy budou nejdříve 14 dní po návratu studentů do škol, v případě maturit to pak budou tři týdny.

Když se do začátku. června studenti do škol nevrátí, nebudou se maturity konat vůbec. Maturitní známky by se pak vypočítaly jako průměr z posledních tří vysvědčení.

Všechny vládní návrhy kvůli koronaviru schválila ve stavu legislativní nouze v úterý Sněmovna. Poslanci zároveň kývli na zvýšení schodku státního rozpočtu na tento rok na 200 miliard korun. O rozpočtu ale senátoři nejednají. Už ho podepsal prezident Miloš Zeman. Nyní už jen jeho podpis chybí i u pětice dalších zákonů.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/senat-mimoradna-schuze-koronavirus-osetrovne-odvody-osvc-eet-maturity.A200325_064132_domaci_kop

Přílohy