Senát hlasy levice podpořil obnovení nemocenské v prvních dnech

25.02.2015

Zpravodajství ČTK | 16:44 | Rubrika: Parlament, státní spr. - Praha, Středoč. kraj, ČR | autor: mhm


Praha 25. února (ČTK) - Senát zejména hlasy levice podpořil v prvním kole projednávání návrh ČSSD, která chce novelou zákoníku práce obnovit vyplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání. Rozhodl tak přesto, že zástupci opoziční ODS i vládních lidovců a hnutí ANO chtěli vrátit novelu k přepracování. Před dalším schvalováním normu projedná senátní sociální výbor.


Opětovné zavedení nemocenské v prvních dnech podpořil koncem ledna také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Výše dávky by ale podle něj měla být nižší než v dalších dnech nemoci. Záležet bude na dohodě odborářů se zaměstnavateli i na možnostech úpravy odvodů na nemocenské pojištění, naznačil premiér.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) za předkladatele novely k tomu dnes uvedl, že snížená dávka by měla smysl v případě, kdyby se základní sazba nemocenského pojištění vrátila z nynějších 60 na původních 69 procent. Odboráři návrh podporují, zaměstnavatelé jsou proti, stejně jako vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Vláda v koaliční smlouvě uvedla, že obnoví vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, pokud se na tom tripartita dohodne. Na to poukázal místopředseda senátorů ODS Miloš Vystrčil, podle něhož se tripartita na obnovení nemocenské nedohodla, a návrh ČSSD tak jde proti koaliční smlouvě.

V prvních třech dnech nemoci nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny, a to 60 procent průměrného denního výdělku, od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění. Kritici návrhu ČSSD se pozastavovali nad tím, že předloha neurčuje, zda by měl nemocenskou zpočátku proplácet stát, nebo zaměstnavatelé, po něž by to znamenalo další finanční zátěž.

Předseda Hospodářské komory Vladimír Dlouhý označil v dnešním prohlášení návrh za "snahu zviditelnit se na účet zaměstnavatelů, kterým se mají zavedením úhrady prvních tří dnů nemocenské zvýšit náklady".

Škromach namítl, že zaměstnavatelé nyní ušetří na mzdách za nemocné přes deset miliard korun ročně, přičemž na náhradách vyplácejí jen kolem čtyř miliard korun. Podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) by bylo nelogické, kdyby měl první tři dny platit nemocenskou stát, pak zaměstnavatel, a po dvou týdnech nemoci znovu stát. Také výše odvodů na pojistné i nemocenské by měla být předmětem dalších debat, míní Štěch.

Kritici, mezi něž patřil Jiří Čunek (KDU-ČSL) nebo Peter Koliba (za ANO) také poukazovali na to, že se obnovením nemocenské v prvních dnech zvýší její zneužívání například k prodlužování dovolené. Varovali rovněž před zahlcením čekáren lékařů lidmi s banálními chorobami. Zastánci zase argumentovali tím, že lidé si na léčení berou dovolenou nebo nemoci přecházejí, aby zaměstnání neztratili.

Přílohy