Senát je kompletní

21.11.2014

ČT 1 | 12:00 | Pořad: Zprávy ve 12


Jiří VÁCLAVEK, moderátor

--------------------
Senát ode dneška může plnohodnotně pracovat. Slib složil poslední nově zvolený člen horní komory Miroslav Antl. Nestraník za ČSSD si musel počkat na včerejší verdikt Nejvyššího správního soudu. Ten zamítl stížnost na volby v jeho obvodu. Na ustavující schůzi se zároveň rozhodlo o vedení komisí a výborů. A jednání senátorů sledovala kolegyně Anna Racková. Anno, zdravím tě, jak tedy složení výborů vypadá?

Anna RACKOVÁ, redaktorka
--------------------
Pěkné poledne. Tak senátoři v podstatě svým hlasováním potvrdili to, na čem se domluvili už ve středu předsedové jednotlivých senátorských klubů, tedy výbory v podstatě kopírují rozložení sil v Senátu. Výborů bude stejně jako v minulém období 9, 2 z nich bude zastávat ODS. Kromě mandátového a imunitního výboru získali nově také výbor pro územní rozvoj, který povede Miloš Vystrčil. Lidovci a nezávislí, ti získali oproti minulým obdobím nově jeden výbor, konkrétně to bude evropský a v jeho čele bude nově zvolený senátor Václav Hampl. Senátoři rozhodli taky o delegacích a komisích, těch bude oproti minulému období o jednu méně, tedy 5. A ustavující schůze už tedy skončila, to znamená, že na příští schůzi, na té druhé 3. prosince, se budou senátoři už zabývat konkrétními zákony a budou o nich hlasovat. Právě teď jedná organizační výbor, jeho úkolem je vzít sněmovní tisky, které přišly z Poslanecké sněmovny, a rozdělit je mezi jednotlivé výbory, aby se jimi mohli začli zabývat. My jsme před malou chvílí v našem vysílání mluvili s předsedou organizačního výboru a také předsedou Senátu Milanem Štěchem. Ten konkrétně mluvil například o normě, která upravuje platy ústavních činitelů a kterou je potřeba schválit ještě do konce tohoto roku.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/
--------------------
Ta, co sněmovnu opustí, tak máme 2 varianty. Buď to necháme nějakým způsobem projít, anebo to zamítneme. A když to zamítneme, tak potom bude platit 26 %, takže jak se říká tady: babo, raď, ale každý řešení je špatný řešení a my se budeme rozhodovat až na základě toho, co dostaneme z Poslanecké, z Poslanecké sněmovny.

Přílohy