Senát jedná o petici proti regulaci zbraní

06.12.2017

TV Nova | 12:00 | Pořad: Polední Televizní noviny


moderátorka
--------------------
Jedenáctou schůzí pokračuje zasedání Senátu. Ten dnes projedná mimo jiné petici proti regulaci zbraní. Směrnici, která chce zpřísnit pravidla pro držení střelných zbraní, přijala Evropská unie letos na jaře. Dotknout by se v Česku mohla až tři sta tisíc lidí. Schůzi Senátu sleduje kolega Šimon Pilek.

Šimon PILEK, redaktor
--------------------
Petice proti omezování legálně držených střelných zbraní se do Senátu dostala na základě podpisů více než statisíc občanů. Těm se nelíbí, že se Evropská unie snaží omezit lidi s legálně drženými zbraněmi pod záminkou boje proti terorismu a namítají, že teroristé používají zbraně nelegální z černých trhů. Omezení by tak podle tvůrců petice byli jen lidé, jako jsou myslivci nebo sportovci. To ale odmítají kritici petici, kteří říkají, že této skupiny obyvatel by se evropská nařízení nedotkla. To samotné jednání tady v horní komoře je naplánováno až po šestnácté hodině. Nicméně někteří senátoři už své názory prezentovali během dopoledne na tiskových konferencích. Na některé z nich se teď můžete podívat v následujícím příspěvku.

Jiří DIENSTBIER, senátor /ČSSD/
--------------------
Takové to braní zákona spravedlnosti, ochrany bezpečnosti do vlastních rukou je u moderního státu naprosto nepřijatelné, protože bezpečnost a zejména ve vztahu ke svrchovanosti, celistvosti a ochraně hranic má samozřejmě zajišťovat stát.

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/
--------------------
Začlenění práva občanů vlastnit, nosit a mít a používat zbraň do ústavy je výrazem, symbolickým výrazem toho, že stát věří svým občanům, že věří tomu, že se na ně může spolehnout v případě, když to bude potřeba.

Přílohy