Senát jednal o návrhu omezit tzv. politické trafiky

30.10.2019

ČT 1 | 19:00 | Pořad:  Události


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Senát vrátil do sněmovny předlohu namířenou proti takzvaným politickým trafikám. V nominačním zákoně chce změnit hlavně kritéria výběru kandidátů do orgánů státních firem. Znění, které koncem září schválili poslanci, podle horní komory diskriminuje řadu odborníků.

Johana ŠULCOVÁ, redaktorka
--------------------
Největší tuzemský výrobce elektřiny, Správa železniční dopravní cesty, Budějovický Budvar nebo firma provozující ropovodu Družba v Česku. Příklady společností, v jejichž orgánech má stát své zástupce, a právě jejich výběr by měl nově mít zákonná pravidla. Stanovit by je měl nominační zákon. Největší debatu senátoři vedli o kritériích, která by uchazeči o důležité posty měli splňovat. Vadilo jim hlavně to, že by zájemce nesměl být v době podání přihlášky do výběrového řízení ve střetu zájmů. Z návrhu proto tuto část vyškrtli.

Zdeněk HRABA, senátor, autor pozměňovacího návrhu /STAN/
--------------------
Ten hlavní dopad by byl, že uchazečem by nesměl být nikdo, kdo v oboru pracuje. Musel by ten dotyčný uchazeč ukončit to své členství té privátní právnické osobě v řídicích orgánech nebo dozorčích orgánech, po té se přihlásit a čekat, zda bude vybrán, nebo nebude vybrán.

Johana ŠULCOVÁ, redaktorka
--------------------
Návrh počítá s tím, že vláda zřídí nominační výbor. Ten by pak měl posuzovat zájemce o posty ve společnostech, jejichž vlastníkem je stát. Uchazeče, kteří nesplňují základní podmínky, by mohl odmítnout. Ke jmenování ostatních by pak vydával nezávazné stanovisko. Konečné rozhodnutí by tak bylo na ministrovi. Ten ojmenování rozhoduje i dnes.

Miloš VYSTRČIL, senátor, předseda klubu /ODS/
--------------------
Ministr poté, co se ten člověk ve správní radě neosvědčí, tak řekne: já nic, to výběrová komise a potom ten výbor, víte, tak já vlastně za něj nezodpovídám, takže to není moje chyba, že ten člověk v té správní nebo dozorčí radě nedělal tu práci, jak měl. To si myslím, že je alibismus


Anna HUBÁČKOVÁ, místopředsedkyně ústavně-právního výboru /nestr. za KDU-ČSL//
--------------------
Považujeme tento zákon za správný a jeho aplikací by mohlo dojít k omezení nebo ne-li přímo k zabránění už takzvaně přidělování politických trafik.

Kateřina JIROVSKÁ, redaktorka
--------------------
Horní komora dnes rozhodovala taky o novele zákona o státním zastupitelství. Tu senátoři podpořili.

Johana ŠULCOVÁ, redaktorka
--------------------
Změnu předpisu si vyžádal chystaný vznik nového unijního úřadu – Evropského veřejného žalobce. Ten by měl mít pravomoc vyšetřovat trestné činy poškozující rozpočet EU. Fungovat by mohl už příští rok. Kateřina Jirovská a Johana Šulcová, Česká televize.

Přílohy