Senát o pravomocech prezidenta

09.11.2021

ČT 1 | 19:00 | Pořad: Události


Jakub ŽELEZNÝ, moderátor ČT
--------------------
Pokud se zdravotní stav prezidenta republiky nezhorší a umožní vykonávat alespoň základní kompetence spojené třeba s výměnou vlády, neměl by Senát jednat o převodu jeho pravomocí. Shodla se na tom senátní komise pro ústavu. Její doporučení vzal následně na vědomí i organizační výbor horní komory. Miloš Zeman je hospitalizovaný už přes 4 týdny.

Kateřina SAMKOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
Neděle 10. října, sanitka převáží prezidenta z lánského zámku do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Následně se začíná řešit, jestli je Miloš Zeman schopný vykonávat své pravomoci. Možnost jejich převedení je opakovaně téma i v Senátu. Jeho ústavní komise to teď ale nedoporučuje.

Zdeněk HRABA, předseda senátní komise pro ústavu /STAN/
--------------------
Za současné situace, kdy prezident deklaroval, že bude jmenovat premiéra, že bude jmenovat ministry, nesvolávat schůzi Senátu k aplikaci čl. 66.

Kateřina SAMKOVÁ, redaktorka ČT
--------------------
Pokud by se ale podle komise ukázalo, že prezident nemůže vykonávat ani významná oprávnění a pravomoci a potvrdili by to i lékaři, měl by kvůli tomu předseda Senátu bezodkladně svolat samostatnou schůzi. Na doporučení dalšího postupu se komise shodla téměř jednohlasně. Odpoledne ho pak tady na půdě horní parlamentní komory řešil i organizační výbor.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/
--------------------
V tuto chvíli aktuální aktivace čl. 66 není, a to jestli a kdy bude, vám dneska neumím říci, protože to záleží na vývoji stavu zdravotního pana prezidenta.


Richard SAMKO, redaktor ČT
--------------------
Prezidenta Miloše Zemana na samostatném pokoji rehabilitačního oddělení tady ve střešovické nemocnici teď nejčastěji navštěvuje jeho manželka Ivana. Aktuálně se teď také řeší, kdy a jakým způsobem by mohl premiér Andrej Babiš předat prezidentovi demisi. Lékařské konzilium prezidentovi ale nedoporučuje v následujících dnech nebo týdnech přemístit se do Lán, kde by ale prezident chtěl vykonávat své pravomoci.

Miloš ZEMAN, prezident republiky
--------------------
Samozřejmě některé oficiality bude asi zapotřebí omezit, například tuto vládu jmenuji v Lánech, a nikoliv na Hradě.

Tomáš ZIMA, rektor Karlovy, vedoucí konzilia
--------------------
Na něj apelujeme i s panem profesorem Zavoralem, aby v té nemocnici zůstal ještě třeba několik týdnů, aby jaksi ten organismus se posílil a jaksi do nemocnic zase se v krátké době třeba nevrátil.

Richard SAMKO, redaktor ČT
--------------------
Přesně stanovené datum dalšího setkání a vyhodnocování zdravotního stavu prezidenta lékařské konzilium zatím nemá. Podle dřívějších vyjádření se budou scházet v průběhu tří až čtyř týdnů. Richard Samko a Kateřina Samková, Česká televize.

 

Odkaz na videozáznam.

Přílohy