Senát: Obce by neměly mít povinně plány rozvoje sportu

25.05.2016

Zpravodajství ČTK | 11:35 | Rubrika: for pol pod spo


Praha 25. května (ČTK) - Obce by podle Senátu neměly mít nařízeno povinně vypracovat plány rozvoje sportu na svém území, což jim má uložit novela o podpoře sportu. Senátoři to dnes označovali za nadbytečnou a formální administrativní povinnost. Senátní verzi novely tak bude muset posoudit Sněmovna.

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) zavedení povinnosti hájil s tím, že to přispěje k možnosti skutečně efektivní a transparentní podpory sportu. Plán rozvoje sportu by mohl být součástí plánu rozvoje obce, poznamenal. Reagoval tak na námitky senátorů, že zamýšlená povinnost je výmyslem ministerských úředníků bez znalosti situace v malých obcích.
Za nesmyslnou označili nutnost plánu sportovního rozvoje obcí jak předseda senátorů ČSSD Petr Vícha, tak místopředseda ODS Miloš Vystrčil. Upozornili na to, že obce i bez povinného plánu vědí, jaké jsou jejich možnosti podpory sportu. Podle Vystrčila by se muselo vypracovat 6253 dalších plánů, které by musely mít i obce s méně než 100 obyvateli, bez vlastních sportovišť či tělovýchovných organizací. "Věříme, že se tato naprosto zbytečná byrokratická iniciativa ministerstva školství podaří zastavit," poznamenal na tiskové konferenci Vystrčil.
Legislativní náměstkyně ministryně školství Dana Prudíková požadavek na obecní strategie vysvětlovala snahou ministerstva, aby se neplánovalo jen na centrální úrovni. "Plánem ministerstva nebylo tvořit dlouhé slohové práce, ale stručně se zamyslet nad tím, jaký sport by měl být podpořen a kolik prostředků z rozpočtu by na sport mělo být vyčleněno," řekla Prudíková novinářům.
Obecní zastupitelstva by tyto plány mohla tvořit na celé funkční období. Stejně jako Dienstbier vysvětlovala, že by nemusely být samostatné. "Pokud obec v nějakém svém strategickém dokumentu plán podpory sportu zmiňuje, tak se to taky počítá," poznamenala náměstkyně. Ministerstvo školství se bude snažit, aby se při dalším projednávání ve Sněmovně tato povinnost do zákona vrátila. Poslanci by se mohli zákonem o podpoře sportu znovu zabývat ještě do konce června, uvedla Prudíková.
Novela by měla především zajistit spravedlivější rozdělování státních dotací mezi sportovní organizace. Předpokládá mimo jiné vznik rejstříku sportovních organizací, sportovců a sportovních zařízení, který povede ministerstvo školství. Registrace v rejstříku bude podle novely povinná pro všechny sportovní organizace, které budou žádat o státní podporu.
Letos má stát podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podpořit sportovce částkou 3,7 miliardy korun, příští rok by se suma mohla zvýšit na šest miliard.
Zákon dále stanoví, že státní podporu nesmí dostat osoba, která v minulých třech letech porušila opakovaně nebo závažným způsobem pravidla boje proti dopingu nebo program prevence ovlivňování výsledků sportovních soutěží. Překážkou k poskytnutí dotace bude taky pravomocné odsouzení za nekalosti ve sportu nebo za dotační podvod.
mhm kab rot

Přílohy